MEDENI DANI U CENTRU LOZNICE: Otvoren sedmi Regionalni sajam meda (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

loznica

MEDENI DANI U CENTRU LOZNICE: Otvoren sedmi Regionalni sajam meda (FOTO)

Srbija -

Lozničani na šetalištu ispred Vukovog doma kulture danas i sutra mogu posetiti 7. Regionalni sajam meda koji organizuje Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) u saradnji sa Pčelarskim društvom Loznica.

Okupilo se skoro tridesetak izlagača koji predstavljaju med i proizvode od meda, a posetioci od njih mogu tokom sajma saznati koliki je značaj potrošnje meda i drugih pčelinjih proizvoda.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Prema rečima Zorana Radišića, predsednika Pčelarskog društva Loznica, ova manifestacija, kao i prethodne, pored prodajnog ima i edukativni karakter i prilika je da se ljudi podsete na blagotvorna svojstva meda.

- Ukupno ima blizu tridesetak izlagača koji su došli osim iz Loznice i lozničkog kraja i iz Osečine, Prnjavora, Ribara, i još nekih mesta iz regiona. Interesovanje je dobro, a pošto smo postavili dvadeset štandova, a izlagača je više na nekima po dva pčelara predstavljaju svoj med. Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije SPOS), danas će u skupštinskoj sali gradske uprave održati tribina na kojoj će govoriti pčelarima i ostalim zainteresovanima o aktuelnim temama i problemima u pčelarstvu, rekao je on.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Snežana Perić, direktor TOGL, ocenila je sajam meda kao ‘’izuzetno značajnu privredno-turističku manifestaciju’’, i istakla da pčelarstvo predstavlja značajan segment lozničke privrede, kao i da je turizam jedan od oslonaca njenog razvoja.

Pčelari na sajmu uglavnom kao veliki problem ističu nekontrolisano prskanje voćnjaka pesticidima zbog čega su pojedini imali značaje gubitke u svojim pčelinjacima, a smatraju da je dobra odluka SPOS izgradnja pogona u Rači, gde će biti otkupljivani viškovi meda.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Lozničani i drugi posetioci na sajmu mogu nabaviti zimnicu, različite vrste džemova, slatkog i raznih vrsta domaćih rukotvorina.

Izlagači će na šetalištu i sutra biti od 10 do 18 sati, a pošto je najavljeno lepo vreme očekuje se dobra poseta.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Organizatori sajma meda imaju podršku lokalne samouprave i Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track