SUBOTIČANI DOBILI 10 NOVIH AUTOBUSA: Crveni lepotani za gradski i prigradski saobraćaj (FOTO)
Foto: Kurir.rs/N.H.

novi busevi

SUBOTIČANI DOBILI 10 NOVIH AUTOBUSA: Crveni lepotani za gradski i prigradski saobraćaj (FOTO)

Srbija -

Subotičani su dobili deset novih autobusa, a crveni lepotani su stigli iz najveće turske fabrike autobusa "Otokar“, proizvedeni sa nemačkim MAN-om.To su vozila za prevoz putnika na kraćim relacijama, za gradski i prigradski saobraćaj, međutim gradski prevoznik ima problem da mu nedostaje i desetak vozača, gotovo toliko koliko je kupljeno novih autobusa.

Autobuse je obezbedilo Javno preduzeće "Suboticatrans“ u saradnji sa lokalnom samoupravom Subotice, a investirano je oko 197 miliona dinara.

Nadležni ističu da je od osnivanja gradskog prevoznika, prvi put jednom nabavkom kupljeno deset novih autobusa.

Pre dve godine, kako podsećaju u "Suboticatrans", jeste kupljeno 17 vozila, od kojih 12 polovnih autobusa i pet novih. Ali nedostatak vozača je u dužem periodu problem. U martu ove godine vozači su tihim štrajkom uspeli da obezbede veće plate za 20 odsto, novim kolektivnim ugovorom, kojim su dobili deset hiljada u proseku više. Polovina ih je bila zvanično na bolovanju, a po sredi je bilo nezadovoljstvo uslovima rada i zaradama. Neki su ranije napustili i firmu da bi radili u inostranstvu za veće zarade.

foto: Kurir.rs/N.H.

Gradskom prevozniku i danas nedostaje desetak vozača, iako su uslovi poboljšani.

- Sredstva koja svi odvajamo u budžet, usmerena su ovoga puta za udobniji i bezbedniji prevoz građana. Investirano je iz gradskog budžeta 197 miliona dinara, a sa rukovodstvom JP "Suboticatransa“ smo, za poslednje tri godine, uložili oko 380 miliona dinara. Prošle godine smo otvorili novu pumpnu stanicu, a gradska uprava nastoji da završi sve projekte koji su započeti, kaže povodom ove investicije gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Direktor JP "Suboticatrans“ Aleksandar Aleksić ističe, da bez lokalne samouprave, ovako značajna investicija ne bi bila izvodljiva.

- Nabavkom novih autobusa, Subotica po gradskom prevozu staje u red gradova kakvi su Novi Sad i Beograd. Ti gradovi pomažu svojim javnim preduzećima u nabavci autobusa, što je ovoga puta i Subotica uradila. Prosečna starost naših autobusa, do ove nabavke bila je 15 godina, a sada

je 12. Mnogo je i to, ali planiramo već naredne godine nabavku još novih autobusa. Problem sa vozačima nije rešen, ali situacija je bolja. Treba nam ukupno 150 vozača, a trenutno ih je 142 u preduzeću, ali rešavamo i taj problem, kaže Aleksić.

(Kurir.rs/N.H)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track