POGLED IZBLIZA U ATELJE PAJE JOVANOVIĆA: Narodni muzej u Vranju ceo oktobar posvećuje poznatom srpskom slikaru (FOTO)
Foto: Kurir.rs/printscreen/Narodni muzej Vranje

160 godina od rođenja

POGLED IZBLIZA U ATELJE PAJE JOVANOVIĆA: Narodni muzej u Vranju ceo oktobar posvećuje poznatom srpskom slikaru (FOTO)

Srbija -

Izložbom "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" nastavlja se ciklus predstavljanja "Velikana u Vranju", u Galeriji Narodnog muzeja. Ove godine obeležava se 160 godina od rođenja poznatog slikara.

Predstavnik akademskog realizma, slikar koji je živeo skoro vek, stvarao u dva veka, Paja Jovanović rođen je pre 160 godina u Vršcu, poznata su njegova dela sa istorijskom tematikom i da je živeo u mnogim evropskim gradovima.

Njegov nekadašnji atelje sada publika može da pogleda izbliza.

- Ovom izložbom smo hteli da rekonstruišemo enterijer Jovanovićevog bečkog ateljea i da dočaramo atmosferu jedne umetničke radionice. Na izložbi su zastupljene Pajine slike, ali i njegovi lični predmeti, kaže Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda.

Trideset dva eksponata - crteži, skice, slikarski rekviziti, indeks Likovne akademije u Beču, brojne diplome i nagrade. Jovanovićev atelje odražava njegovu osobenost, ali i duh vremena.

- Na njegovim slikama je na neki način sve što je tradicija, istorija srpskog naroda, sve ono što bi trebalo da znamo kroz sliku, koja dokumentuje i arhitekturu i život, kaže Vlastimir Stojanović Dubnički, likovni umetnik.

foto: Kurir.rs/printscreen/Narodni muzej Vranje

- Niko od njega nije bolje zabeležio veličanstvene momente u istoriji srpskog naroda, kao što je i ovo delo pred nama, impozantno delo, Krunisanje cara Dušana, smatra Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

- Sav značaj njegovog stvaralaštva ne ogleda se samo u realističnom prikazu i detaljima, njegovim delima su takođe izvor inspiracija i dela njegovih sagovornika, ali i novih generacija, kaže Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića", traje do kraja oktobra, a realizuju je Narodni muzej iz Vranja i Muzej grada Beograda.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track