USVOJEN PLAN ZA BOLJI POLOŽAJ ROMA: Najveći problem u Loznici nezaposlenost kao posledica lošeg obrazovanja
Foto: T.Ilić

unapređenje

USVOJEN PLAN ZA BOLJI POLOŽAJ ROMA: Najveći problem u Loznici nezaposlenost kao posledica lošeg obrazovanja

Srbija -

LOZNICA – Lokalni akcioni plana (LAP) za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Loznici za period 2019-2021. godine usvojen je na jučerašnjoj (4.10) sednici gradske skupštine. Kako je rečeno on je ’’ izuzetno značajan za poboljšanje kvaliteta života romske populacije u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite’’, a u njegovoj izradi aktivno su učestvovali pripadnici romske zajednice.

foto: T.Ilić

Kako je odbornicima rekla Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, LAP sadrži konkretne mere i aktivnosti kojima se nastoji poboljšati položaj Roma i smanjiti jaz koji postoji između njih i ostalih pripadnika lokalne zajednice. Pošto se Romi suočavaju sa različitim problemima 2018. je osnovana mobilna jedinica i Koordinaciono telo za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou. Oni čine najveću nacionalnu manjinu na teritoriji Loznice, a prema istraživanju koje su sprovele lokalne romske organizacije, procenjuje se da ovde živi oko 1.200 Roma, mada se prema popisu oko 760 osoba tako izjasnila. Uglavnom su nastanjeni u selima - Lešnici, Čokešini, Jadranskoj Lešnici, Joševi, Gornjem Dobriću, ali i u Banji Koviljači i prigradskom naselju Klupci dok ih nešto manje živi u gradskom području Loznice.

Kako je navedeno u LAP-u dva od pet romskih naselja u nemaju vodovodnu mrežu, a iako su dva potpuno pokrivena vodovodnom mrežom, romska domaćinstva nisu na nju priključena jer nemaju da plate priključak. Problem je i što ni u jednom romskom naselju nema kanalizacione mreže, a u svima je dosta nelegalnih objekata. Najveći problem Roma je nezaposlenost, koja je, navodi se, posledica slabog, ili skoro nikakvog obrazovanja. Mnogi nisu imali šansu da se školuju i jedan od prioriteta LAP-a je poboljšavanje te situacije.

foto: T.Ilić

Romska deca do četvrtog razreda uglavnom idu u školu, a onda je napuštaju i uglavnom devojčice prekidaju dalje obrazovanje. U Loznici je najveći procenat Roma sa nepotpunom osnovnom školom -28,4 odsto, nijedan razred nema - 16,9 odsto, a i onih koji su stekli samo osnovno obrazovanje je 16,1 odsto. Tek nešto više od tri odsto ima srednju školu, a samo jedan ima više, odnosno visoko obrazovanje. Ideja LAP je pomoći mladima da završe osnovnu i srednju školu, a istovremeno upoznati roditelje i decu o značaju obrazovanja. Školske 2017/18. u 15 lozničkih osnovnih škola od oko 6.500 učenika 129 su bili romski đaci.

U Loznici se sprovodi program osnovnog obrazovanja odraslih ‘’Druga šansa’’ koji je poslednje tri školske godine pohađalo ukupno 52 Roma (28 muškaraca i 24 žene). Posebna pažnja poklanja se zdravstvenoj zaštiti Roma i prema podacima Doma zdravlja “Dr Milenko Marin” sve preporučene vakcine do navršene druge godine primilo je 98 odsto romske dece dok trudnice i porodilje imaju redovne patronažne posete, a redovnim pregledima u trudnoći obuhvaćeno je 95 odsto njih. Lani je radi poboljšanja putne infrastrukture u romskim naseljima realizovan projekat “Putevi za bolju budućnost” vredan nešto manje od 300 hiljada evra, koji je finansirala EU, a sufinasirao i realizovao Grad Loznica. U romskim naseljima u Lešnici, Joševi, Gornjem Dobriću i Jadranskoj Lešnici, rekonstruisano je nešto manje od tri i po kilometra, od čega je asfaltirano oko 2,7, urađen kanal i sportsko igralište.

I

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir/T.Ilić

nače, u Loznici je nedavno usvojen Operativni plan za inkluziju Roma koji treba da bude sproveden do kraja godine. Za njegovu realizaciju odvojeno je 599 hiljada dinara, od čega 535 hiljada za zdravstvenu zaštitu, nabavku opreme za brzu dijagnostiku, EKG aparata za ambulante u Banji Koviljači, Jadranskoj Lešnici, Čokešini i Joševi, merenje nivoa šećera i holesterola kao i tribina za odrasle.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track