Najnovije vesti

LAZAREVIĆI ŽIVE U CENTRALNOJ SRBIJI, ALI ĆE IM  KUĆA IPAK BITI NA GRANICI: Opština Lučani se cepa, evo zašto su rešili da se odvoje od Guče (FOTO)
Foto: RINA

dragačevo

LAZAREVIĆI ŽIVE U CENTRALNOJ SRBIJI, ALI ĆE IM KUĆA IPAK BITI NA GRANICI: Opština Lučani se cepa, evo zašto su rešili da se odvoje od Guče (FOTO)

Srbija

LUČANI – Da li će ili ipak neće biti razdvajanja, pitanje je koje se ovih dana najčešće može čuti na dragačevskim ulicama. Selo Turica moglo bi da se nađe na liniji razgraničenja između Lučana i Guče, a glasine o podeli nisu zaobišle ni porodicu Lazarević čija kuća se nalazi baš negde na zamišljenoj granici.

foto: RINA

“Meni je svejedno, gde će i ko će kome da pripadne, važno je da se dobro živi”, kaže Milenko Lazarević.

foto: RINA

Međutim, ne razmišljaju svi kao ovaj penzioner, pa je pojedinima itekako važno gde žive, zato je pokrenuta inicijativa da se Lučani vrate u granice od pre pola veka, kad su bili samostalni.

foto: RINA

“Mi smo tada bili poprilično razvijena opština, a onda nam je pripojena nerazvijena Guča sa svim svojim mesnim zajednicama. Mi smo ih razvijali 56 godina, vreme je da počnemo sada da radimo i rešavamo naše probleme”, rekao je Aleksandar Radovanović, predsednik Inicijativnog odbora za odvajanje.

foto: RINA

U Lučanima je smešteno dve trećine dragačevskih privrednika i fabrika “Milan Blagojević” i zato većina meštana ove varošice smatra da bi bez komšija bili uspešniji.

foto: RINA

“Putna infrastruktura nam je skroz devastirana. U nekim selima gde je bilo 35 kilometara asfalta, sada ima samo 5 kilometara”, dodaje Radovanović.

U Gornjem Dragačevu, skroz drugačija priča. Predsednik MZ Viča, Goran Glavonjić kaže da su brojni projekti finansirani upravo iz brdske kase.

foto: RINA

“Nisu se Lučani izgradili sami od sebe, već od novca iz cele opštine. I sad kad su stekli neku materijalnu korist, onda žele da se razdvoje i razmišljaju po principu – što je moje, moje je, a što je vaše, to je zajedničko”, priča Glavonjić i dodaje da u zadnjih 30 godina u Gornje Dragačevo nije ništa ulagano.

“Prva lopata asfalta stigla je tek ove godine”, navodi Glavonjić.

foto: RINA

Ipak, put do razdvajanja neće biti tako kratak. Saveti 18. mesnih zajednica u opštini Lučani pokrenuli su inicijativu za razdavajanje i samo ukoliko dobiju podršku 10 posto stanovništva, zahtev će biti predat Vladi Srbije, a pokrenuta je i Analiza opravdanosti razdvajanja, pa je veliko pitanje gde će dragačevska granica biti za nekoliko godina.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...