KRALJEVO PROSLAVILO DAN GRADA: Svečanom sednicom i dodelom priznanja u gradu na Ibru obeležen Kraljevdan
Foto: J.S.

u spomen na stefana prvovenčanog

KRALJEVO PROSLAVILO DAN GRADA: Svečanom sednicom i dodelom priznanja u gradu na Ibru obeležen Kraljevdan

Srbija -

Dodelom diploma zaslužnim građanima i organizacijama, večeras je u Multimedijalnom centru “Kvart”, na svečanoj sednici Grada Kraljeva, obeležen praznik posvećen prvom srpskom krunisanom vladaru - kralju Stefanu Prvovenčanom.

foto: J.S.

Obeležavanjem Kraljevdana, grad na Ibru od 1998. godine neguje kult dinastije Nemanjića, sećanjem na 7. oktobar 1226. godine, kada se upokojio prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani, kasnije kanonizovan kao Sveti Simeon.

Najviše lično priznanje, zvanje počasnog građanina Kraljeva, kako je na sednici saopšteno, biće naknadno uručeno Marinosu Ricudisu koji je 18. aprila 1999. godine, kao kapetan grčkog bojnog broda „Temistokle“, odbio da uplovi u vode Jadrana i da odatle bombarduje Srbiju, rekavši tada da ne može da učestvuje u napadima na svoju pravoslavnu braću,

Dobitnik “Oktobarske nagrade” za 2019. godinu je Milomir Glavčić, srpski dobrotvor iz Kanade, koji je Raškom okrugu do danas uputio više od sedam miliona evra donacija, a specijalna nagrada za podsticaj humanosti koja po njemu nosi ime, za pomoć ljudima u nevolji, dodeljena je autorki serijala “S Tamarom u akciji”, voditeljki Tamari Grujić.

Zbog zauzetosti oko malog deteta, voditeljka nije mogla lično da dođe u Kraljevo i da prisustvuje dodeli priznanja, već se javnosti obratila video porukom, a nagradu je, u njeno ime, primio njen suprug.

foto: J.S.

Prema želji Milomira Glavčića, koji poštuje i ceni sve ono što je do sada uradila Tamara, njenoj porodici uručen je i i njegov lični dar - novčana nagrada u iznosu od 500 evra.

Glavčić se, inače, okupljenima obratio pismom koje je večeras pročitao novinar Miroljub Dugalić, a Oktobarsku nagradu Grada Kraljeva, u njegovo ime, primila je najbliža rođaka Olgica Glavčić.

Diplomu zaslužne ustanove za 2019. godinu dobio je kraljevački Dom zdravlja, za brigu o pacijentima, diploma zaslužne obrazovne ustanove, za postignute rezultate u oblasti prosvete, pripala je Osnovnoj školi „Svetozar Marković“, dok je za zaslužnu sportsku organizaciju, za uspehe tokom proteklih decenija, proglašen Košarkaški klub „Sloga“ iz Kraljeva.

foto: J.S.

Diplome zaslužnih udruženja građana dodeljene su Udruženju inženjera i tehničara „Dobrivoje Božić“, za razvoj tehnike i podsticaj pronalazaštva, kao i Društvu za srpski jezik i književnost iz Kraljeva, za očuvanje i negovanje srpskog jezika.

Večerašnjoj dodeli nagrada i priznanja Grada Kraljeva prethodio je jednočasovni govor gradonačelnika dr Predraga Terzića, koji se osvrnuo na rezultate rada lokalne vlasti u prethodnih godinu dana, a održan je i kraći kulturno umetnički program.

(Kurir.rs/J. S. FOTO: J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track