NA OVOJ KOLEKCIJI MNOGI BI MU POZAVIDELI: Rajko iz Prokuplja 10 godina skuplja flašice rakije i vina, a evo odakle mu je stigla najdraža (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

prve bočice stigle iz engleske

NA OVOJ KOLEKCIJI MNOGI BI MU POZAVIDELI: Rajko iz Prokuplja 10 godina skuplja flašice rakije i vina, a evo odakle mu je stigla najdraža (FOTO)

Srbija -

PROKUPLjE - Rajko Dončić uspeo je da odoli večitoj muškoj potrebi da sve što dobije i popije, već je baš možda da bi pokazao koliko može da odoli različitim porivima, počeo da skuplja rakije i vina iz raznih krajeva sveta.

Tako je za deset godina nastala ozbiljna kolekcija u kojoj je više od 300 flašica rakija i oko 50 flašica vina.

-Sve je krenulo slučajno i kriv je kum iz Engleske od kojeg sam na poklon dobio prve bočice. Bilo je teško odoleti i ne otvoriti ih, ali kako sam ih stavio za slučaj nužde, u nekom momentu sam, može se reći i zaboravio. Kao ukras bile su dobre. I tako je sve krenulo. Od tada sam od rođaka, kumova, prijatelja rasutih po svetu dobijao flašce i polako moja kolekcija je rasla- kaže Dončić.

foto: Privatna arhiva

I dok sada već ponosno pokazuje svoju kolekciju, nabraja iz kojih zemalja potiču rakije i vina - iz Rusije, Amerike,Čilea, Španije, Portugalije, Engleske, Japana, Nemačke, Češke, Francuske, Mađarske, iz bivše Jugoslavije i naravno iz Srbije.

Svaku bočicu koju dobije evidentira i voskira da alkohol ne bi vremenom ispario. Za njega su one pravo bogatstvo kojeg se nikada ne bi odrekao. Ponosno ih čuva i pokazuje.

foto: Privatna arhiva

-Kao najdraže iz svoje kolekcije izdvojio bih jedno japansko piće, za koje ne znam da li je vino ili rakija, koje sam dobio na poklon od svog bratanca Stefana sa putovanja po Japanu. U svojoj kolekciji nemam duplikata, ali ako bi neka meni draga osoba, izrazila želju da proba neko piće, bez razmišljanja bih joj izašao u susret - nastavlja Dončić.

Pored ovih flašica, on se može pohvaliti još jednim hobijem, koji je nastao usput, kao prirodni nastavak: izrađuje stalke za svoje flašice. Na svojoj terasi ima priručnu radionicu od par kvadrata u kojoj izrađuje ta postolja. Njih pravi mahom od prirodnih materijala, od otpada iz stolarskih radionica i od zanimljivih komada drveta koje pronađe u prirodi.

foto: Privatna arhiva

Posao je zahtevan i iziskuje dosta slobodnog vremena, ali uživanje je beskrajno dok smišlja oblike i izgled svakog postolja.

I tako nastaje jedan mali svet. Čitava planeta pronašla je svoje mesto ne samo u viziji ovog Prokupčanina, već i u njegovoj kolekciji koja će možda nekad i da se načne, ako neko bude baš toliko ardoznao da proba neko egzotično ili misteriozno piće koje se osmehuje sa polica koje je Dončić sam napravio.

(Kurir.rs/B.R./ FOTO: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track