JOVANKA BROZ I KRALJICA ELIZABETA NOSILE SU DŽEMPERE SA OVE SRPSKE PLANINE: Svi su poludeli 60-ih kad su videli šta umeju pletilje iz srca Srbije (FOTO)
Foto: RINA

jedinstveno u svetu

JOVANKA BROZ I KRALJICA ELIZABETA NOSILE SU DŽEMPERE SA OVE SRPSKE PLANINE: Svi su poludeli 60-ih kad su videli šta umeju pletilje iz srca Srbije (FOTO)

Srbija -

ČAJETINA – Žene američkih i ruskih predsednika, kraljica Elizabeta, Jovanka Broz.. sve ove svetske dame nisu odolele lepoti i toploti rukom rađenih dzempera iz Sirogojna. Upravo ovaj tradicionalni odevni komad proslavio je planinu Zlatibor širom planete.

foto: RINA

“Naučila sam plesti od svoje majke, i ta veština se u našoj porodici prenosila sa kolena na koleno. Za jedan džemper mi treba nekih sedam, do osam dana i potroši se oko kilogram vune. Stranci su oduševljeni, i to najviše oni koji dolaze iz hladnijih krajeva, kažu da ih ništa ne ugreje kao vuneni džemperi”, rekla je pletilja Slovenka Mitić.

foto: RINA

Masovno pletenje džempera u Sirogojnu počelo je šezdesetih godina prošlog veka, kad su radovi zlatiborskih žena bili prezentovani na izložbi u Beogradu. Njihov trud nije ostao neprimećen, pa se krenulo u veću proizvodnju.

foto: RINA

Međutim ubrzo se uspostavilo da domaće ovce i nisu baš najbolje rešenje, tako da je sa Islanda dopremana gotova, ispredena vuna na kojoj su pletilje iz ovog kraja mogle da prikažu svu svoju maštu.

foto: RINA

“Inspiracija se dobijala sa domaćih tkanih proizvoda, ćilimskih šara, a početkom sedamadesetih godina krenulo se sa cvetovima i oslikavanjem zlatiborskih pejzaža, kuća i drveća što je bio pun pogadak”, rekla je Rosa Ljubojević, rukovodilac u proizvodnji džempera.

foto: RINA

Džemperi iz Sirogojna odavno su prestali da budu običan odevni komad i danas su oni brend zlatiborskog kraja.

foto: RINA

“Mnogi posetioci koji dođu i kupuju dzempere kažu da ih oni podsećaju na detinjstvo, bude u njima nostalgiju i vraćaju ih u period kad su im bake plele džempere i čarape”, kaže Biljana Jovanović, prodavačica u Muzeju pletilja Sirogojno.

foto: RINA

Potvrdu za lepotu i kvalitet zlatiborski dzemperi dobili su kroz brojne osvojene nagrade, a nije izostalo ni priznanje za podsticaj emancipacije seoske žene. Kako bi se radovi veštih Zlatiborki sačuvali od zaborava, izloženi su u Muzeju pletilja u Sirogojnu.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track