ZNAČAJAN ISKORAK U KVALITETU RADA: Klinički centar Kragujevac dobio kreditaciju na sedam godina
Foto: Kurir/D.A.

zdravstvene usluge za 2 miliona stanovnika

ZNAČAJAN ISKORAK U KVALITETU RADA: Klinički centar Kragujevac dobio kreditaciju na sedam godina

Srbija -

U prostorijama Kliničkog centra "Kragujevac" direktor Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije Vladimir Arsenović svečano je uručio doc. dr Predragu Sazdanoviću, v.d. direktoru Kliničkog centra Kragujevac akreditaciju za rad na period od sedam godina.

- Posle uspešnog trogodišnjeg perioda od poslednje akreditacije 2016. godine, zaposleni u Kliničkom centru Kragujevac napravili su značajan iskorak u kvalitetu rada ove zdravstvene ustanove. To je potvrdila višemesečna provera na ocenjivanju rada KCK, i potvrdom u vidu akreditacije na period od sedam godina, čime je kragujevački Klinički centar postalo četvrta od 30 ustanova i institucija u Srbiji, koja ima takav vid priznanja u rigoroznoj i stručnoj proveri Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova u Srbiji - kaže dr Sazdanović.

Inače kako je rečeno, "značaj ovog priznanja ilustruje činjenica da Klinički centar Kragujevac svoje usluge pruža na teritoriji centralne Srbije u kojoj živi oko dva miliona stanovnika, i da svojim kadrovskim resursima uspešno odgovara na sve izazove savremenog načina života koje nameće povećan obim pružanja zdravstvenih usluga građanima u svim segmentima zdravstvene zaštite".

foto: Kurir/D.A.

Rigorozna i temeljna kontrola Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova između ostalog podrazumeva pregled opštih akata zdravstvene dokumentacije i drugih dokaza o usaglašenosti sa standardima; razgovor sa organima upravljanja zdravstvene ustanove; razgovor sa zaposlenima koji su učestvovali u samoocenjivanju; obilazak zdravstvene ustanove; pregled opreme, lekova i medicinskih sredstava; razgovore sa zainteresovanim stranama, pacijentima i zaposlenima...

Akreditaciju na maksimalnih sedam godina, dobijaju one zdravstvene ustanove čije su usluge i standardi rada ocenjene najvišim ocenama u 85 odsto odgovora u svim segmentima koje obuhvata kontrola ove referentne agencije Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije.

-Otuda akeditacija za rad do 2026.godine, pored stručne satisfakcije ima i veliki motivacionu poruku za sve zaposlene u Kliničkom centru „Kragujevac“ u budućem periodu, kada se ralizuju značajni nacionalni i međunarodni projekti. Projekti imaju za cilj višestruko i strateško unapređanje standarda u lečenju građana-bazirana na iskustvima vodećih klinika u Evropi i Rusiji. Samim tim akreditacija na maksimalnih sedam godina jeste priznanje, ali i podsticaj-kaže dr Sazdanović.

(Kurir.rs/D. A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track