7.000 SUBOTIČANA DALO ŽIVOTE ZA SLOBODU: Obeleženo 75 godina oslobođenja od fašizma, položeni venci na spomenike Žrtava fašizma i Žubor života (FOTO)
Foto: N.H.

važan datum

7.000 SUBOTIČANA DALO ŽIVOTE ZA SLOBODU: Obeleženo 75 godina oslobođenja od fašizma, položeni venci na spomenike Žrtava fašizma i Žubor života (FOTO)

Srbija -

SUBOTICA – Gradski odbor SUBNOR-a Subotica obeležio je svečanom Akademijom u Gradskoj kući 75 godina od Dana oslobođenja Subotice, 10. oktobar, a položeni su i venci na Spomenik žrtvama fašizma i na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

foto: N.H.

„Od drevnih vremena, istorija je smeštena u živim ljudima u sećanjima”, poruka je sa Akademije, a Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga podsetio je na stradanja i pogibiju heroja Jovana Mikića Spartaka, na datum oslobođenja, kada je prethodnica Crvene armije bila na samom ulazu u Suboticu.

foto: N.H.

„Herojska borba Jovana Mikića Spartaka i njegovih saboraca, govori nam o velikom vojnom poduhvatu, a sada je u toku druga bitka, revizija istorije i fašizma, koja se ne odvija otvoreno, ne uvažava ni identitet naroda. Subotica taj identitet mora da očuva, jer njeni narodi žele da žive zajedno, u multikulturalnoj zajednici”, rekao je Dragi Vučković.

Maksima Đorđije Bakrač, predsednik SUBNOR-a i penzionisani visoki oficir Vojske Srbije, istakao je da 75. godina od oslobođenja Subotice 1944 godine, podseća nas na dug prema poginulim junacima.

foto: N.H.

„Oni su imali samo jedan san, osloboditi svoju zemlju i očuvati svoju porodicu. Naš narod je bio uvek Vojska Srbije, a vojska je sastavni deo naroda. Istorija nas uči da nijedna žrtva u ratu i miru ne sme biti zaboravljena ili osporavana u današnjem miru u Srbiji”.

Povelje i zahvalnice dodeljene su pojedincima za doprinos u radu SUBNOR-a. Izdata je i antologija „Oni su maštali o slobodi”, autori su Mihajlo Kmezić, Geza Babijanović i Maksim Bakrač, a recenzent Mile Tasić, književni kritičar.

foto: N.H.

Autori su i deca boraca koji su bili učesnici pokreta otpora, a mladima poručuju da budu strpljivi „ jer ova zemlja je nešto najlepše što smo stvorili”.

Mikloš Nađ Olajoš, ispred subotičkog Centra Tito, podsetio je da je 7000 Subotičana stradalo u borbi protiv fašizma.

„Na 75. godišnjicu oslobođenja Subotice, ispred postamenata ukradenih bisti Kizur Ištvana, Matka Vukovića i Lazara Nešića, govorimo o žrtvama Drugog svetskog rata, poginulim za slobodu, a biste ovih heroja su nestale i nisu pronađene”, rekao je Nađ Olajoš.

Na Paliću je oslobođenje od fašističkih zavojevača obeleženo polaganjem venca pred spomenikom „Žubor života“.

foto: N.H.

Poštovaoci NOB-a i građani nosili su državne zastave, a osnovci recitovali rodoljubivu poeziju.

Predsednik SUBNOR-a Palića, Dragoslav Supić, naveo je da dan oslobođenja Subotice proslavljaju i meštani Čantavira, Starog i Novog Žednika, penzioneri i antifašistički borci.

„ 10-tog novembra pre 75 godina partizanske jedinice predvođene komandantom Jovanom Mikićem-Spartakom, sa jedinicama sovjetske Crvene armije, oslobodile su od fašista naš grad i ovu regiju. U toj borbi je junački poginuo Jovan Mikić-Spartak”, podsetio je Dragoslav Supić.

foto: N.H.

Na šest obeliksa su upisana imena i prezimena žrtva stradalih pod okupatorskom vlašću, u toku Drugog svetskog rata. Prof. Dragoljub Kapor, koji danas ima 95 godina, ratovao je po Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, govorio je o svojim ratnim sećanjima, pozivajući mlade na obeležavanje Dana oslobođenja Subotice i naredne 2020. godine.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja