IMA NADE I TREBA SE BORITI:                     U Biblioteci Vukovog zavičaja održano književno veče
Foto: T.Ilić

loznica

IMA NADE I TREBA SE BORITI: U Biblioteci Vukovog zavičaja održano književno veče

Srbija -

Rak je izlečiv, ima i nade i načina da se opaka bolest pobedi samo čovek treba da se bori bez obzira na sve. Tako govori Vladan Gligorić, Lozničanin koji je pobedio rak debelog creva i metastaze na plućima, pa o svojoj uspešnoj borbi napisao knjigu ‘’Sam protiv sebe, ili Kako sam ja pobedio rak’’, koju je u četvrtak uveče premijerno predstavio sugrađanima u Biblioteci Vukovog zavičaja.

Kada čovek od doktora sazna dijagnozu koju niko ne želi da čuje obično padne u očaj, obeshrabri se, a Vladan Gligorić je iz tog šoka odmah prešao u fazu ‘’nema predaje’’ i odlučio da o pobedi nad bolešću napiše knjigu. Osim dijagnoze da ima rak i odluke da se neće predati nije znao ništa, ni kako će to učiniti, kolike su mu šanse, ali je odmah dao naslov budućem štivu - ‘’Kako sam ja pobedio rak’’. To je bilo pre šest godina, a danas ovaj četrdesetjednogodišnjak u ruci ima knjigu sa čijih korica gleda njegov lik.

foto: T.Ilić

- Sva lepota življenja, ali i svi strahovi i ograničenja nalaze se unutar nas. Mentalno zdravlje je veoma bitno, pogotovo u ovako teškim situacijama, i lekari kažu da pozitivna misao, mentalna snaga čini možda čak i pola leka. Doktorima sam prepustio medicinsko lečenje, a ja sam se potrudio da budem jak u glavi. Meni je kada sam saznao dijagnozu bilo važno da čujem za nekoga ko je bio u mojoj situaciji i uspeo da preživi. Cilj je da pokažem da je moguće savladati bolest i da nikada ne treba odustajati. Nadam se da će oni koji boluju u knjizi naći ohrabrenje i dodatnu volju da na kraju stignu do pozitivnog ishoda, kaže Gligorić koji bi želeo svoje iskustvo da podeli na onkologijama zbog onih koji se leče, ali i njihovih porodica.

foto: T.Ilić

Veruje da je u svemu važan deo uspešnog ishoda čovekova sposobnost da samoga sebe motiviše, da ustane bez obzira koliko puta padne i bez obzira koliko su mu na prvi pogled šanse na uspeh male.Važna je podrška porodice, prijatelja i vera u uspeh. On zna šta govori, prošao je taj trnoviti put i dokazao da se to može. Borio se i pobedio dva raka.

U punoj sali biblioteke o knjizi su pred autora govorili Mirjana Pejak, direktorka Biblioteke Vukovog zavičaja, recenzent Dragan Tošić i Marica Popović, izdavač, ljudi koji su pomogli da ispuni obećanje dato sebi.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track