MODERNI ROBOVI: Radnici u trgovinama u Kragujevcu primaju minimalac, negde ni toliko, a imaju samo dva slobodna dana mesečno
Ilustracija, Foto: AP/Ilustracija

saopštenje sindikata

MODERNI ROBOVI: Radnici u trgovinama u Kragujevcu primaju minimalac, negde ni toliko, a imaju samo dva slobodna dana mesečno

Srbija -

KRAGUJEVAC - U trgovinama u Kragujevcu , osim u velikim trgovinskim lancima,radnici imaju samo dva slobodna dana mesečno i 10 dana godišnjeg odmora, računajući i vikende, rečeno je Beti u Savezu samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca.Poznato je i da trgovci primaju minimalnu zaradu, a negde ni toliko, jer im gazda traži da mu vrate deo te sume.

"Mora da se stane na put takvom kršenju zakona. Tražimo da se nadležni organi uključe u kontrolu, pre svega inspekcija rada", rekao je predsednik SSS Kragujevca i predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Jugoslav Ristić.

Ristić je rekao da se zaposleni u trgovini plaše da prijavljuju poslodavce, jer onda neće moći da se zaposle kod bilo koga drugog jer su svi "u vezi".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Ako se već kontroliše izdavanje fiskalnih računa, onda je najnormalnije da inspekcije krenu i u kontrolu uslova pod kojima rade zaposleni u trgovinama u Kragujevcu", smatra Ristić.

On je rekao da radnicima treba pružiti podršku tako što će se organizovati kampanje i pronaći način za sprovodjenje kontrole poslodavaca u trgovini.

Ristić je najavio da će takvu inicijativi pokrenuti i na Socijalno- ekonomskom savetu u Kragujevcu.

Ove sedmice trebalo je da bude održana sednica SES-a sa tom temom, ali je otkazana dva puta zbog odsustva predstavnika gradske vlasti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track