NA IZLOŽBI SKORO 200 VRSTA GLJIVA, ALI NIJE OBOREN REKORD: Lozničani skupljaju pečurke 24 sata svake godine, a onda ih izlažu u Domu kulture u Banji Koviljači (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

Banja Koviljača, prava prestonica gljiva

NA IZLOŽBI SKORO 200 VRSTA GLJIVA, ALI NIJE OBOREN REKORD: Lozničani skupljaju pečurke 24 sata svake godine, a onda ih izlažu u Domu kulture u Banji Koviljači (FOTO)

Srbija -

Drugog oktobarskog vikenda Banja Koviljača je i ove godine mesto okupljanja gljivara koji su došli na 22. izložbu gljiva. U Domu kulture ’’Aleksandar Saša Petrović’’ danas je izloženo nešto više od 180 vrsta gljiva što je s obzirom na sušnu sezonu zadovoljavajući broj, ocenili su stručnjaci.

Prethodnog dana gljivari su na više lokacija lozničkog kraja: Gučevo, Tršić, Ikone, Iverak, Radaljska banja, brali gljive, a ono što su pronašli danas su mogli videti posetioci izložbe.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Predsednica Gljivarskog društva “Ljubomir Vuksanović Barle” iz Banje Koviljače, Dragica Zarić kaže da su i u vremenskim uslovima kada su gljive retkost sakupili više od 180 vrsta čime je potvrđeno da je ovaj kraj njima veoma bogat, a izložba u ‘’kraljevskoj banji’’ uvek među prvima, ili prva, po broju gljiva u Srbiji.

- Nastojimo da svake godine unapredimo rad našeg društva i ove smo se učlanili u Mikološko gljivarski savez Srbije koji okuplja sve nas gljivare i pomaže nam. Želimo da obrazujemo kadrove, da mlade ljude zainteresujemo za gljivarstvo koje je veoma važno. Jedan od načina su i ovakve izložbe gde posetioci, a posebno deca i mladi, mogu bolje upoznati svet gljiva i saznati koliko su one korisne, kaže ona.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

U sklopu izložbe na kojoj su posetioci od članova gljivarskog društva mogli saznati mnogo korisnih informacija održana su i dva predavanja. O sličnosti i različitosti gljiva, kako prepoznati jestive od onih drugih, govorio je Svetozar Ruvidić, jedan od osnivača Gljivarskog društva “Ljubomir Vuksanović Barle”, dok je profesor Milan Matavulj, koji je 40 godina predavao mikrobioogiju na novosadskom Prirodno –matematičkom fakultetu, govorio o ekološkom aspektu gljiva u prirodi kao njenim čistačima.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Kako je objasnio gljive su "presudni čistači prirode, zajedno sa bakterijama, one remineralizuju ono što je organsko, a počinje da propada, gljive svojim enzimima to prevode ponovo u mineralni oblik dostupan zelenim biljakama tako da su apsolutno nezamenjiv deo u kruženju materije u prirodi".

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Posetioci su videli mnoštvo jestivnih, lekovitih gljiva, ali i onih koje se "jedu samo jednom". Jestive imaju dvojnice među onim drugima i nekad je teško i oku najiskusnijeg mikologa da uoči razliku pa zato stručnjaci kažu da treba dobro upoznati gljive, ne treba dirati onu koje ne poznajemo kao i da ne "ubija gljiva nego neznanje". Postojanje otrovnica ne treba da spreči upotrebu jestivih i lekovitih gljiva, a ovakve izložbe značajne su za edukaciju stanovništva kako naši krajevi, bogati gljivama, ne bi bili područja gde se one malo jedu, a gde se njima najviše truje.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Bez obzira na vremenske prilike, ovde je gotovo svakog oktobra nalaženo uglavnom više od 200 vrsta gljiva, a bilo ih je čak 304 pre dvanaest godina.

Inače, u Banji Koviljači gljive se traže samo jedan dan uoči izložbe za razliku od nekih drugih sredina gde traganje traje duže.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Posetioci izložbe imali su priliku i da uživaju u nadaleko čuvenom gljivašu, gulašu od gljiva koji je, kažu mikolozi, bio najpoznatiji i najbolji i u bivšoj SFRJ. Ime mu je dao Svetozar Ruvidić, a sprema se od najmanje 20 kilograma gljiva. Što je više vrsta gljivaš je bolji.

U okviru izložbe posetioci su mogli videti i ručne radove, proizvode od meda i lekovitog bilja, napitke kao i razne domaće sokove napravljene od lekovitih trava.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Banja Koviljača, mesto u kome se od 2006. nalazi spomenik gljivi, ponovo je uspešno predstavila bogatstvo sveta gljiva, na izloži koju Gljivarskog društva “Ljubomir Vuksanović Barle” organizuje uz podršku Grada Loznice i Turističke organizacije grada.

(Kurir.rs/T. Ilić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track