SABOR U TOPOLI PRIVLAČI SVE VEĆU PAŽNJU: Na Oplenačkoj berbi čak 250.000 ljudi!
Foto: Profimedia

Tradicija

SABOR U TOPOLI PRIVLAČI SVE VEĆU PAŽNJU: Na Oplenačkoj berbi čak 250.000 ljudi!

Srbija -

Vino Podmladak na tezgama učinio je da 56. manifestacija posvećena grožđu bude spoj vašarskog i savremenog načina života

U Topoli je održana 56. Oplenačka berba, tradicionalna manifestacija posvećena groždu i vinu. Procena je da je za tri dana varošicu pod Oplencom posetilo više od 250.000 ljudi.

Brdovitim ulicama i sokacima Topole jedva se prolazilo. Od ranog jutra kolone automobila i ljudi, dok su se tezge opremale brzinski.

Za razliku od prošle godine, prodavci se nisu žalili. Dobro je išlo sve što se našlo u ponudi, grožđe i šira ponajviše, a vašar ko vašar - nema čega nema. Suvih čili papričica, grnčarije, gusala, amova... Kao da se tradicija srpskog naroda eto baš tu podno Oplenca zaokružila u čudnom spoju vašarskog i savremenog načina života.

Mnogo je toga u skoro šest decenija tradicije ispričano o Oplenačkoj berbi - od besmrtnih stihova Dobrice Erića, preko slučajnih namernika, do ovovremenih domaćina koji su se potrudili da ukrase svoje štandove. I to je ono što će izdvojiti ovu berbu. Kako kaže jedna starina ovde, „podmladile su se tezge“.

- Mi smo ostali na selu sa roditeljima mog supruga. I može se živeti od poljoprivrede. Prvi put smo na berbi, malo smo bili skeptični, ipak postoje ulaganja da se ovde pojavite. Sada smo prezadovoljni. Veliko iskustvo i treba više ovakvih manifestacija - kaže Goca Prokić iz Gornje Trnave.

I Bojana Radovanović iz sela Vinča sa suprugom je ostala na selu i između ostalog imaju porodični vinograd.

- Težak je život seljaka, ali eto, obrni-okreni, bolje je nego u fabrici za 30.000 dinara - priča nam Bojana.

Ove godine najviše se prodalo grožda, a bog je dao da ono odavno, decenijama unazad nije bilo lepše, krupnije, što kaže narod, „oči ga jedu“.

Kako to ide s „podmlađivanjem tezgi“ i modernijim pristupom, društvene mreže su gorele od najava berbe. Deca su se u narodnim nošnjama fotografisala u vinogradima sa grozdovima i slike kačila na Fejsbuk i Instagram.

Nema ni fiskalnog UGOSTITELJI DIGLI CENE

I da sve ne bude idealno, tradicionalno su pokvarili ugostitelji. Limunada, domaća kafa i kisela voda - 550 dinara. Ako se odlučite da umesto limunade naručite cedevitu - 610 dinara. Samo nekoliko dana ranije u varošici je sve ovo moglo da se plati po duplo nižim cenama.

Narod glasno negoduje. Fiskalnog računa ni za lek, nekako se sve kase pokvarile baš danas, šali se narod gnevan na ugostitelje. S druge strane, cena hrane bila je umerenija. Prasetina 1.400, jagnjetina 1.800, porcija kupusa 450 dinara. Salate, ljute papričice, proja - papreno skupi.

(Kurir.rs / D. A. / Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track