100 SRBA ZA JEDNOG NEMCA! TUŽAN DAN ZA CELU SRBIJU: U Kraljevu odžan pomen za više od 2.000 civila koje su 1941. streljali nacisti (FOTO)
Foto: J.S.

najveća odmazda

100 SRBA ZA JEDNOG NEMCA! TUŽAN DAN ZA CELU SRBIJU: U Kraljevu odžan pomen za više od 2.000 civila koje su 1941. streljali nacisti (FOTO)

Srbija -

Komemorativnom sednicom Skupštine grada Kraljeva i parastosom na Groblju streljanih, koji su služili sveštenici Eparhije žičke, u ponedeljak je odata pošta za više od dve hiljade civila koje su 14. oktobra 1941. godine streljali nemački vojnici u znak odmazde.

foto: J.S.

Pripadnici 717. rezervne pešadijske divizije 749. puka nemačkog Vermahta, pre 78 godina, sproveli su tada u delo naredbu generala nemačke pešadije u Srbiji Franca Bemea o streljanju 100 Srba za jednog ubijenog nemačkog vojnika.

foto: J.S.

U Kraljevu je, sredinom oktobra 1941. godine, streljano najmanje 2.190 nevinih talaca (što nije konačan broj, jer se tačan popis žrtava i dalje utvrđuje), većinom građana Kraljeva, ali i nekoliko desetina izbeglica iz Slovenije koje su se tada našle u okupiranom gradu na Ibru.

foto: J.S.

- I danas podjednako osećamo bol naših pedaka i tugujemo, krvarimo, to je još u nama duboko urezano. Patimo, ali se i ponosimo. I što vreme više odmiče, to se grčevitije hvatamo za svoju prošlost, jer znamo da bez prošlosti nema ni budućnosti, kazao je ovom prilikom Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

foto: J.S.

On je istakao da je i danas teško razumeti zločin koji se dogodio u Kraljevu i da se svake godine, kako je rekao, na tom svetom mestu, traže reči kojima je nemoguće izreći šta se tu dogodilo.

foto: J.S.

- Takav zločin neshvatljiv je bio onda, nepojmljiv nam je i danas. Stradali su oni koji su tu postojali, samo zato što su postojali, i to baš tu gde su postojali. Čovek živ, imenom i prezimenom, pretvaran je u mrtvu brojku na papiru, naglasio je Terzić.

foto: J.S.

Parastosu streljanim rodoljubima prisustvovalo je nekoliko stotina Kraljevčana, a potom je u amfiteatru Groblja streljanih održan poetsko - scenski recital „Kraljevski venac“, koji je po tekstu pesnika Vladimira Jagličića režirala Aleksandra Kovačević, a izveli su ga glumci Kraljevačkog pozorišta.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track