209 GODINA OD BOJA NA LOZNICI: Obeležena jedna od najvažnijih pobeda u Prvom srpskom ustanku (FOTO)
Foto: T.Ilić

naredna godišnjica će biti još raskošnija

209 GODINA OD BOJA NA LOZNICI: Obeležena jedna od najvažnijih pobeda u Prvom srpskom ustanku (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Polaganjem venaca na grob vojvode Ante Bogićevića u kapeli na šancu kod crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici je danas (18.10) obeležena 209. godišnjica Boja na Loznici.

Vence su položili predstavnici Grada Loznice i Centra za kulturu ''Vuk Karadžić“ koji je uz podršku lokalne samouprave od ove godine Boj na Loznici, jedna od najvažnijih pobeda u Prvom srpskom ustanku, i zvanično uvrstio u kalendar značajnih događaja i datuma.

foto: T.Ilić

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić kazao je da su srpski borci bili uspešni u svim bojevima zato što ‘’nikada nisu vodili osvajačke ratove nego su iza fronta uvek su bili njihove kuće, porodice, deca, majke i očevi’’. Loznica će naredne godine na mnogo svečaniji način obeležiti 210. godišnju od velikog boja, najavio je istoričar Zoran Tošić, kustos Muzeja Jadra, a šanac će dobiti novi izgled.

Na konkursu “Moja ideja za moju Loznicu” drugu nagradu dobila je ideja “Čuvari Loznice” Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, čiji je Tošić autor, kojom je predviđena rekonstrukcija dela Lozničkog šanca iz boja na Loznici 1810. Ovaj šanac je izgrađen 1807. i najočuvaniji je vojni objekat iz Prvog srpskog ustanka u Srbiji.

- Loznica će naredne godine na šancu dobiti još jedan muzej na otvorenom. Grad, Centar za kulturu i Udruženje ratnih dobrovoljaca realizovaće projekat ’’Čuvari Loznice’’ kojim je predviđena obnova pedesetak metara šanca. Posle rekonstrukcije izgledaće kao i 1810, imaće zvonik, dva trešnjeva topa, grudobrane, sve ono što se tu nalazilo pre više od 200 godina tako da će posetioci moći da vide kako je ovo mesto izgledalo u vreme kada je Anta Bogićević branio Loznicu od Turaka – kazao je on.

foto: T.Ilić

Bitka za Loznicu, ili Bitka na Tičaru polju, vođena je 5. i 6. oktobra 1810. po starom kalendaru. Pod komandom Ali paše Vidajića oko 30 hiljada Turaka spustilo se šajkama niz Drinu do Tičar polja kod Loznice gde je, pod vođstvom lozničkog vojvode Antonija Ante Bogićevića, utvrđene gradske bedeme branilo 1.200 Srba. Bogićević je procenio da neće izdržati napade pa se obratio za pomoć.

Stigli su Luka Lazarević i Jakov Nenadović sa vojskom šabačke i valjevske nahije od oko 10.000 boraca, kao i Karađorđe sa vojskom Šumadije i 200 kozaka, što je prelomilo bitku. U poslednja dva dana borbe poginuo je 121 srpski borac, a 178 je ranjeno, “dok je kod Turaka bilo 30 puta više poginulih i ranjenih”.

U Loznici je pre devet godina povodom 200 godina od boja uređena porta kod stare crkve, a pored nje je podignuta kapela u čast branilaca Loznice, u koju je premešten grob lozničkog vojvode Ante Bogićevića. Na veliki boj danas u Loznici podsećaju ostaci gradskih bedema kod stare crkve, grob Ante Bogićevića i spomenik Filipu Višnjiću u njenoj porti, kao i nekoliko stihova iz ‘’Boja na Loznici’’ postavljenih na hram povodom stogodišnjice bitke.

foto: T.Ilić

Inače, osim biste kod istoimene škole vojvoda Ante nema spomenik u Loznici. Urađena je figurina, idejno rešenje vajarke Drinke Radovanović, koja se nalazi se u Muzeju Jadra i trebalo bi da bude polazna osnova za eventualno postavljanje spomenika Bogićeviću na bedemima iznad grada.

(Kurir.rs/T.Ilić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track