MEŠTANI SELA RUNJANI KOD LOZNICE SANJAJU PUT BEZ RUPA: Želja će im biti ispunjena do kraja godine
Foto: T. Ilić

planirani radovi

MEŠTANI SELA RUNJANI KOD LOZNICE SANJAJU PUT BEZ RUPA: Želja će im biti ispunjena do kraja godine

Srbija -

LOZNICA - Meštani lozničkog sela Runjani, koje od grada deli petnaestak minuta vožnje, ali i svi koje kroz ovo selo vodi put, pitaju se godinama kada će prestati da se voze preko rupa i zakrpa kojih je ova saobraćajnica prepuna.

U šali tvrde da ko želi da izbaci kamen iz bubrega samo ovuda treba da prođe autom i truckanje će obaviti svoje.

- Nema tog vozača, koliko god da je pažljiv, koji može ovde izbeći sve rupe, zakrpe i ostale neravnine na ovom putu. Upropašćen je svojevremeno kada je rađena rekonstrukcija valjevskog puta pa je sav saobraćaj tada bio usmeren kroz naše selo. Tada su ga teški kamioni načeli, a posle je vreme učinilo svoje. Slušamo godinama obećanja da će biti sređen, ali uvek nešto iskrsne pa asfalt ode na drugu stranu, a nama ostanu rupe – kaže jedan meštanin.

Međutim, tako izgleda neće biti još dugo. Prema poslednjim informacijama iz gradske vlasti za desetak dana, odnodno krajem ovog, ili početkom narednog meseca, počinju radovi na obnovi ove oko šest kilometara dugačke saobraćajnice od Klubaca preko Runjana do Popovog raskršća, pa do Lipnice.

foto: T. Ilić

Radove vredne oko 60 miliona dinara finansira država, a biće urađena potpuna rekonstrukcija puta. Ove godine treba da budu urađena prva tri kilometra, a još toliko na proleće naredne čime će meštani ovoga sela, ali i svi oni koji ovuda prolaze, a na ovaj put se ‘’naslanja’ oko četiri, pet hiljada ljudi, konačno putovati bez truckanja. U lokalnom budžetu je za ovu godinu planirano ukupno 300 miliona dinara za uređenje i asfaltiranje puteva u lozničkom kraju. Loznica je prema rečima gradonačelnika Vidoja Petrovića u svojevrsnoj kampanji osavremenjavanja kolovoza u srednjem i gornjem Jadru, pa je tako pre dva dana asfaltirano oko 700 metara puta u selu Jarebice, vrednost radova je nešto manje od tri i po miliona dinara, čime je kroz ovu mesnu zajednicu kompletiran put dugačak skoro 1.900 metara.

Radi se i u drugim lozničkim selima, a sve u dogovoru sa meštanima koji ukažu šta su za njih prioritetni putevi.

Ove godine je iz gradske kase finansirano 20 kilometara puteva, sa onim što je uradila država i više od 30, a Petrović kaže da će dogodine biti urađeno sigurno više od 50 kilometara. Gradonačelnik kaže da će taj posao trajati sve dok ne bude urađeno ‘’osavremenjavanje 112 kilometara javnih kategorisanih puteva’’ koji su još uvek neasfaltirani. Sa radovima koji će biti završeni u ovoj godini takvih puteva ostaće ukupno malo više od sto kilometra, a cilj je da za narednih godinu i po dana i oni budu pokriveni asfaltom, odnosno da Loznica bude jedan od prvih srpskih gradova koji neće imati nijedan metar neasfaltiranog kategorisanog puta.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track