napravljena na starinski način, zapravo je i najukusnija

SAMO KUKURUZNO BRAŠNO I VODA: Ovako Mladena iz Čačka pravi pravu šumadijsku proju! Bili smo zdraviji dok smo samo ovo jeli (FOTO, VIDEO)

Srbija -

Najbolji ukus ima ako se peče u šporetu na drva, a pravi od brašna mlevenog u vodenici potočari... Pa uz čvarke i slaninicu...

ČAČAK - Svetska, a naša postala je i proja. I dok moderne domaćice ekspermentišu na različite načine i u ovo tradicionalno srpsko jelo stavljaju sve i svašta, Mladena Gojković iz Čačka kaže da proja napravljena na starinski način, zapravo je i najukusnija.

foto: RINA

"Ona se jela u sirotinjskim kućama i po manastirima, oni malo bogatiji mesili su žute pogače", priča Mladena i dodaje da je za pravljenje ovog specijaliteta koji se našao čak i na CNN listi, među najboljim svetskim hlebovima, potrebno samo dva sastojka.

1 / 4 Foto: RINA

"Voda i kukuruzno brašno, a da bi bila posna nekad se pleh čak podmazivao voskom, a ne mašću. Ne sme se zakuvati ni mnogo retko, ni mnogo gusto, već srednje da bi se proja lepo ispekla. Najbolji ukus ima ako se peče u šporetu na drva", savetuje ova domaćica.

Nekad se brašno mlelo u vodenicama potočarama, a na proji su odrastale generacije i generacije.

foto: RINA

"Dok smo jeli proju svi smo bili zdraviji, a kako se prešlo na beli hleb sve češće obolevamo. Trpeza u Šumadiji ne može ni sad da se zamisli bez proje, ali tu je pored i još deset vrsta hlebova, pa se mladi uvek dohvate ovih modernih", kaže Mladena.

foto: RINA

Sad kad je proja stekla i svetsku popularnost, nema sumnje da će se u celoj Srbiji, još dugo služiti uz čvarke i slaninicu za doručak i uz vruću jagnjetinu i svadbsrski kupus za ručak ili večeru.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track