SVETKOVINA U NOVOM AMFITEATRU: Proslavljena Sveta Petka kod crkve u Banji Koviljači
Foto: Kurir/T.Ilić

Svečana akademija

SVETKOVINA U NOVOM AMFITEATRU: Proslavljena Sveta Petka kod crkve u Banji Koviljači

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Svečana akademija i otvaranje novoizgrađenog amfiteatra u porti crkve Svetih Petra i Pavla u Banji Koviljači upriličeni su juče (27.10), na veliki praznik Svetu Petku, povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Veliki broj meštana i gostiju poznatog banjskog lečilišta okupilo se kod hrama gde je priređena prava svetkovina uz bogat kulturno-umetnički program.

foto: Kurir/T.Ilić

Prema rečima paroha banjskog, protojereja Dragana Bajića, u ovakvo uređenje porte koja sada ima amfiteatar sa 310 sedećih mesta, dve česme sa ikonama, a urađena je i kompletna rasveta na njemu i hramu, uloženi su ’’velika snaga, energija, trud i, iznad svega, velika ljubav’’.

foto: Kurir/T.Ilić

- Želeli smo da vršimo misiju crkve, pored svete liturgije koja je najbitnija za život nas hrišćana, da se narod okuplja kraj hrama. Sagradili smo amfiteatar za nepuna dva meseca i posvetili ga Svetome Savi. Nismo imali sredstava, ali zahvaljujući ljudima dobre volje, kao i onima koji vode firme, Gradu Loznici i ostalima, a najpre vernom narodu uspeli ovo da uradimo. Ljudi su pomagali, trudili se koliko su mogli, i svako se, na neki način, ugradio u ovaj amfitetar. On nije zamišljen da bude samo mesto za duhovne događaje već za sve ono što je deo naše kulturne baštine i očekujemo, kao i do sada, saradnju i sa Specijalnom bolnicom za rehabilitaciju, Turističkom organizacijom Loznice, lokalnom samoupravom i sa svim ljudima koji žele da radimo na buđenju svesti srpskog naroda, negovanju kulture i duhovnih vrednosti. Ovo će biti mesto ne samo za duhovne programe, nego i književne večeri, predstave, koncerte - kazao je paroh Bajić.

foto: Kurir/T.Ilić

Kako je ocenio Banja Koviljača dobila je nešto što već dugo godina nije i ovakvim amfiteatrom udahnut je novi život u portu i sačuvana lepota ovoga prostora. On je poželeo da se ’’ovde često susrećemo, da čujemo jedni druge, da se čuju reč, pesma i igra’’. Amfiteatar je bio ispunjen do poslednjeg mesta, a mnogi su zauzeli prostor oko njega, ili sa strane da bi pratili bogat program u kome su učestvovali Olivera Ninić, učenica Gimnazije, Crkveni hor “Sabor srpskih svetitelja” iz Banje Koviljače kao i Dečji hor “Sretenje Gospodnje” iz Gornje Koviljače, Srpski pravoslavni pojci, glumac i reditelj Radoš Bajić i folklorni ansambl KUD “Karadžić”.

foto: Kurir/T.Ilić

Banja Koviljača je u porti svoga hrama dobila lepo mesto okupljanja meštana, ali i brojnih turista koji tokom godine borave u poznatom banjskom lečilištu. Amfiteatar će sigurno naredne godine često biti mesto održavanja budućih duhovnih i kulturnih svetkovina u nadaleko poznatoj ’’kraljevskoj banji’’.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track