ALARMANTNO! STARE FABRIKE U NIŠU PUNE OTROVA: U MIN-u i EI van kontrole ostali opasni teški metali i hemikalije EKOLOŠKA BOMBA PRETI JUGOISTOČNOJ SRBIJI
Foto: Južne vesti/V.M.R.

dsramatičan izveštaj UN

ALARMANTNO! STARE FABRIKE U NIŠU PUNE OTROVA: U MIN-u i EI van kontrole ostali opasni teški metali i hemikalije EKOLOŠKA BOMBA PRETI JUGOISTOČNOJ SRBIJI

Srbija -

Da su opasne materije - teški metali i hemikalije, nasleđe koje je Nišu ostalo od velikih industrija - Mašinske i Elektronske, pokazao je izveštaj Ujedinjenih nacija. Otrovni teški metal olovo opasan je za životnu sredinu i nalazi se u EI, dok su u MIN-u, prema izveštaju UN-a i bakar, cink, nikl, arsenik i hrom.

Najveći problem je što je industrijski otpad neadekvatno ostavljen u industrijskom krugu, upozorava već godinama hemičar i nekadašnji radnik EI Radiša Spasić. Prema njegovim rečima, tu se čak nalazi i najopasnija tačka u jugoistočnoj Srbiji, jer se na otvorenom nalaze boce fozgena i silana.

foto: Južne vesti/V.M.R.

- Ovo je najopasnija tačka u Jugoistočnoj Srbiji. Ovde u boci, pod strejom, stoji od 1999. godine, bez ikakve kontrole, 20 metara kubnih krvnog bojnog otrova fozgena. Pored tog fozgena ima i boca sa silanom. Samozapaljiv je i može u bilo kom trenutku da eksplodira - upozorava Spasić.

Osim opasnosti od požara, koji bi lako mogao da se proširi i van industrijskog kruga, noseći sa sobom otrovna isparenja, Spasić upozorava i na to da se hemikalije slivaju u zemlju i vodovod koji je preko puta EI.

Kancerogeni industrijski talog takođe je zaostavština nekadašnjeg industrijskog giganta na koju upozorava Spasić. Objašnjava da se kadmijum nalazi u bazenima u EI, i da ga ima oko 40 kubika.

U drugom uglu Elektronske nalazi se burad sa hemikalijama koje se mogu osetiti i po mirisu, a sve stoji ili ispod nadstrešnica ili uraslo u šiblje. Tu je, takođe, upozorava hemičar, lako zapaljivo.

Ekološka katastrofa u Nišu mogla bi da se dogodi svakog trenutka, upozorava Spasić. O tome je, kaže, upozoravao i inspekciju za zaštitu životne sredine.

Kada je EI radila punom parom, objašnjava, radila su i postrojenja za preradu otpada. Međutim, već 20 godina opasne materije samo leže u krugu fabrike, gde danas radi oko 3.000 ljudi.

foto: Južne vesti/V.M.R.

Šta je urađeno kada je reč o industrijskom otpadu?

Kako prenosi BBC na srpskom, MIN i EI trebalo bi da budu neke od lokacija u Srbiji koje će biti očišćene, nakon analize koja je urađena sa Ujedinjenim nacijama. Loše upravljanje otpadom je jedan od uzroka ovakvog stanja, navodi se i u izveštaju UN.

Nakon četiri godine preliminarnih istraživanja i analize zemljišta na 32 moguća "žarišta", izdvojeno je 14 napuštenih industrijskih lokacija koje su prioritetne za čišćenje - navode u UN-u a prenosi BBC na srpskom.

Kako je rečeno i u Agenciji za zaštitu životne sredine, postoji svest o tome da su lokacije među kojima su i dve u Nišu opasne po okolinu, ali nema para za sanaciju. Izrada katastra kontaminiranih područja je, kako je navedeno, prvi korak ka zaštiti okoline.

U gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Nišu kažu da se ovim problemom ne bave, te da nemaju nikakve zvanične podatke o tome šta se sve nalazi u krugu EI.

Inspektorka iz Nišavskog upravnog okruga Jadranka Lazić je za ove podatke novinarku uputila na PR službu Ministarstva za zaštitu životne sredine, gde su i upućena pitanja o detaljima čišćenja niških industrijskih krugova, kao i o tome šta se tačno u EI i MIN nalazi od otpada

(Kurir.rs/Južne vesti, V.M.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track