HAOS U PIROTSKOJ BOLNICI: Ne mogu da reše problem sa direktorom, zapsoleni najavljuju štrajk
Ilustracija, Foto: Shutterstock

eskalirao sukob

HAOS U PIROTSKOJ BOLNICI: Ne mogu da reše problem sa direktorom, zapsoleni najavljuju štrajk

Srbija -

Od petka, 1. novembra, pa sve dok se ne ispuni njihov zahtev - smena direktora pirotske Bolnice Gorana Petrovića dva puta hapšenog zbog nameštanja tendera, sa kojim zaposleni, kako tvrde, imaju lošu saradnju, deo njih organizovaće jednočasovni štrajk. Petrović o lošim odnosima na koje se žale njegovi zaposleni i situaciji u ustanovi koju vodi, ćuti.

Štrajkački odbor, koga čine predstavnici sva 3 bolnička sindikata - Sindikat nezavisnost, Samostalni sindikat i Sindikat medicinskih sestara i tehničara, odlučio je da stupi u štrajk.

Iako svakodnevno planiraju da obustave rad od 12 do 13 sati, anesteziolog pirotske Bolnice Milan Živić kaže da će na odeljenjima i u ambulantama uvek biti dovoljan broj lekara i sestara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Mi ćemo sve uredno prijavljivati poslodavcima, nadležnima i policiji, po postulatima Zakona o štrajku. Naš osnovni cilj je ostavka, odnosno razrešenje direktora Gorana Petrovića. Naši pacijenti neće trpeti više nego što trpe sada u redovnom radu - kaže Živić.

Do ovakve odluke došli su jer međuljudske odnose i komunikaciju sa direktorom nemaju, zbog čega je i 16 od 20 načelnika odeljenja podnelo ostavke.

Živić dodaje da je nezadovoljstvo među zaposlenima veliko i da do danas nisu uspeli da razgovaraju, niti probleme reše sa direktorom.

Bolnica: Aparat za anesteziju popravljen

Problemi u pirotskoj Bolnic eskalirali su sredinom septembra kada je u operacionoj sali došlo do incidenta - u centralni sistem za gasove ušla je voda.

Živić tvrdi da do danas celokupan sistem nije proveren i da niko ne garantuje njihovu, niti bezbednost pacijenata zbog čega se operacije odlažu.

Više od mesec dana od incidenta, a nakon pisanja medija, na sajtu Bolnice objavili su da je aparat pregledan i popravljen. To je urađeno još 27. septembra, navodi se u saopštenju, a zbog čega se javnost o tome tek sada obaveštava, ostaje nejasno.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Uočeni problem na razvodu medicinskih gasova u skladu sa preporukom servisera rešen je od strane tehničke službe. Dnevna kontrola prisustva vode u instalaciji komprimovanog vazduha rađena je svakodnevno. Posle dve kontrole ne pokazuje prisustvo tečnosti ni na jednom priključku - navodi se u saopštenju.

Ipak, u saopštenju se ne navodi da li je celokupan sistem gasova, za koji zaposleni tvrde da je neisravan, bezbedan za upotrebu.

Da li je obavešten o najavljenom štrajku svojih zaposlenih, kako će rešiti probleme i da li je centralni sistem za gasove ispravan, od direktora Bolnice nismo uspeli da saznamo jer nije odgovarao na poruke i pozive novinara Južnih vesti.

(Kurir.rs/Južne vesti, B.Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track