NEOBIČAN HOBI KRAGUJEVČANINA JOVICE NIKOLIĆA: U rekama i potocima pronalazi panjeve koje pretvara u izuzetne skulpture
Foto: D.A.

oduševio ljubitelje umetnosti

NEOBIČAN HOBI KRAGUJEVČANINA JOVICE NIKOLIĆA: U rekama i potocima pronalazi panjeve koje pretvara u izuzetne skulpture

Srbija -

Priča o Jovici Nikoliću, vatrogascu, novinaru, književniku i autentičnom vajaru nekako se sama piše. Rođen u Čika Dačinom sokaku u Lapovu koji je u istoriju ušao tako što je doneo fudbalsku loptu u Kragujevac i po kome nosi ime gradski stadion. Jovica kao da je predodređen da ispiše koju stranicu istorije. A u nju je, kao i za ono vreme osobenjak sa loptom Čika Dača zasigurno ušao po više osnova.

foto: D.A.

- U slobodno vreme pronalazim zanimljive skulpture od drveta iz Liparskog potoka i reke Velike Morave, koja kroz Lapovo protiče 12 km. Neke je gotovo i nepotrebno obrađivati. Čudna je priroda, kao da šalje neku poruku kroz te skulpture- priča nam Nikolić, koji je još 2013. godine neobičan panj u svom potoku i u njemu prepoznao skulpturu ribe, koja je oduševila mnoge ljubitelje umetnosti.

Nastavio je da se bavi ovim interesantnim, da ga tako nazovemo, hobijem. Do sada je obradio 65 skulptura, a oko 50 čeka na sređivanje. I malo po malo, skulpture su se našle na nekoliko izložbi u Lapovu, Kragujevcu, Batočini...

foto: D.A.

Osvojio je i međunarodne nagrade na izložbama slika i skulptura. Na fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu učestvovao je na izložbi Noć muzeja i jedna skulptura sa te izložbe uzeta je za muzej u Beogradu.

-Panjeve obično pronalazim u decembru i januaru, vikendom ili kad pada kiša.

Nikad se nisam vratio bez nekog zanimljivog panja. Od tri do pet panjeva sam nosio više kilometara do kuće i onda ih obrađivao. Koristim deda Životin drveni čekić i gleta, čeličnu četku i šmirglu. Kad ih sredim po svojoj viziji, lakiram ih i čekam prvu izložbu.

Desetak unikatnih komada iz potoka i Morave poklonio sam pobednicima na takmičenju pesnika našeg književnog kluba, čiji sam član-priča nam Jovica.

foto: D.A.

Inače, dok „pešači lapovačkim atrom u potrazi za novim skulpturama razmišlja šta ću da nadjem na obali potoka ili u samom potoku“.

-I tako šetajući gledam, zapažam, biram neobične panjeve. Ne mogu da opišem taj osećaj u pronalaženju skulptura. To su stari panjevi od kojih je voda i vreme učinila svoje.Tako sam pronašao ribe, ptice, zmiju, mačku, pištolj i druge meni interesantne figure. Uz odstranjivanje suvišnih delova dobijam željenu skulpturu. Svaki panj je priča za sebe, svaka skulptura je posebna na svoj način. Ja im produžujem život da pričaju o prošlim vremenima- priča Jovica o skulpurama od kojih su neke starije i od pola veka

Pojedini panjevi doplivali su sami Moravom. Kao da ne žele da odu u zaborav.

-Siđem u korito reke i posmatram obale.To je mnogo lep osećaj u iščekivanju nečeg novog, nepoznatog...Šumadija je nekada davno bila bogata šumom, a ovi bagremovi i hrastovi panjevi .govore o tome..Moja sledeća izložba zvaće se "Tako je bilo", da priča o panjevima - skulpturama iz Šumadije- kaže naš sagovornik.

foto: D.A.

Inače, i sam je novinar dnevnih i nedeljnih novina i od 1980. do sada objavio je tačno 7.513 tekstova kao član UNS I Međunarodne federacije novinara.

Autor je i pet knjiga. U knjizi "Perini pajtaši" svaka reč počinje na isto slovo “P”.

Poslednja "Od A do Š" u izdanju Biblioteke “Slovo“ iz Lapova sa 7537 reči gde svaka reč počinje na isto slovo. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za novinarstvo i kulturu u opštini.

Sa ponosom ističe svoju porodičnu vezanost za “Železnicu Srbije”.

-Treća sam generacija železničara u porodici. Deda Života bio je pružni radnik od 1930. otac Dragoljub čuvar putnog prelaza - rampadžija i ja vatrogasac od 2000.godine - kaže nam Jovica Nikolić, čije je, kako kaže i ime i prezime vezano za njegovu đivotnu krilaticu “neobično obično”.

foto: D.A.

Prijatelj je sa čak 30 imenjaka i prezimenjaka.

-Evo recimo Jovica Nikolić iz Jagodine je poznati fudbaler Crvene Zvezde, reorezentacije Jugoslavije i Anderlehta. Jovica Nikolić iz Novog Sada je šef tamburaškig orkestra na RTV Novi Sad, Jovica Nikolić iz Kragujevca je vlasnik pekare…- nabraja naš sagovornik veliki čovek I humanista, nekadašnji predsednik i sekretar “Crvenog krsta” u Lapovu.

Do sada je kao dobrovoljni davalac krvi 63 puta pomogao onima kojima je to najpotrebnije i dao oko 27 litara te dragocene tečnosti za lečenje bolesnih i povređenih u Šumadiji.

(Kurir.rs/D.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja