VANREDNA SITUACIJA U OPŠTINI GADŽIN HAN: Čak 33 sela u okolini ima problem sa vodosnadbevanjem
Foto: Printscreen/Youtube

USLED SUŠE

VANREDNA SITUACIJA U OPŠTINI GADŽIN HAN: Čak 33 sela u okolini ima problem sa vodosnadbevanjem

Srbija -

Od 34 sela na teritoriji opštine Gadžin Han, 33 imaju problema sa vodosnabdevanjem usled suše i dotrajale vodovodne mreže, zbog čega je na području opštine na snazi vanredna situacija, izjavila je danas predsednica te lokalne samouprave Marija Cvetković.

Ona je rekla da je vanredna situacija proglašena prošle nedelje i najavila da će trajati "sve dok ne padne kiša".

"Smanjen je dotok vode iz izvora i zbog toga smo uveli restrikcije. Predsednici mesnih zajednica zatvaraju ventile na rezervoarima u određenim periodima dana kako bi se rezervoari napunili, da bi u večernjim i jutarnjim časovima meštani u svim delovima sela imali vodu", rekla je predsednica opštine. Navela je da tokom perioda restrikcija, selima kruži cisterna sa vodom Direkcije za izgradnju Gadžin Han.

Dodala je da su u svim selima istaknuta obaveštenja o zabrani zalivanja bašti vodom iz seoskih vodovoda.

"Meštani su upozoreni da voda može da se koristi za ličnu higijenu i napajanje stoke. Tako će biti biti sve dok ne padne kiša", rekla je Marija Cvetković.

Po njenim rečima, dugoročno rešenje za problem vodosnabdevanja na području opštine Gadžin Han jeste zamena vodovodne mreže u selima, pošto su pojedine izgrađene još pre 40 godina, pa su kako je navela, gubici vode veliki.

"Iz budžeta opštine izdvojili smo sedam miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije, što je preduslov da bi konkurisali za državna sredstva za zamenu postojeće vodovodne mreže u selima", izjavila je Marija Cvetković.

Ona je kazala da je Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije izrazila spremnost da finansira izgradnju nove vodovodne mreže u selima opštine Gadžin Han i da će konkurs za tu namenu raspisati već naredne godine.

Po podacima sa poslednjeg popisa, u opštini Gadžin Han živi 8.300 stanovnika, ali se procenjuje da je u međuvremenu broj opao na oko 6.000.

Problem sa vodosnabdevanjem ove jeseni nemaju jedino stanovnici Velikog Krčimira, sela koje se nalazi u samom podnožju Suve planine i najudaljenije je od centra opštine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja