NAJDUŽA NA SVETU I MAKSIMALNO BEZBEDNA: Ovako će izgledati gondola na Zlatiboru, provozaće prve putnike već na proleće (FOTO)
Foto: RINA

završni radovi

NAJDUŽA NA SVETU I MAKSIMALNO BEZBEDNA: Ovako će izgledati gondola na Zlatiboru, provozaće prve putnike već na proleće (FOTO)

Srbija -

Završni radovi na izgradnji Gold gondole "Zlatibor" koja će povezati centar Zaltibora sa ski centrom Tornik su u punom jeku, a očekuje se da će se prvi putnici njome provozati na proleće.

Gondola na Zlatiboru je dužine devet kilometara i predstavlja jednu od najdužih panoramskih gondola na svetu, biće kapaciteta 600 putnika po satu koji će se voziti u 55 moderno opremljenih kabina.

foto: RINA

Planirano je i proširenje na 90 kabina, kada će u vožnji dugoj 25 minuta kroz planinske predele moći da uživa 1.000 putnika na sat.

Predstavnik preduzeća Gold gondola "Zlatibor" Vladimir Josipović kaže da su u pitanju najsavremenije kabine, koje su prošle sve neophodne testove bezbednosti.

foto: RINA

- Njihov kapacitet je deset putnika, biće dostupne i osobama sa invaliditetom, a u kabinama se nalazi prostor za odlaganje skija, snoubordova ili bicikla, izjavio je Josipović i dodaje da vožnja neće biti privilegija samo onih sa "dubljim džepom", već će karte biti dostupne svim građanima.

Navodi da je mogućnost da gondola stane u toku vožnje minimalna, dodajući da se napajanje gondole vrši električnom energijom sa dve međusobno nezavisne stanice, a postoji i rezervni agregat koji se aktivira u slučaju nestanka struje.

foto: RINA

Direktorka preduzeća Gold gondola "Zlatibor" Bojana Božanić ističe da se završni radovi sprovode planiranom dinamikom, kao i da se trenutno izvode radovi na Ribničkom jezeru gde se pripremaju uslovi za montažu stanice.

- U naredne dve nedelje montira se i glavna užetnjača što stvara uslov za razvalačenje sajle za prvih 4,5 kilometra, a onda ćemo nastaviti i od Ribničkog jezera do Tornika. Težak posao predstavljalo je i postavljanje stubova na Torniku zbog velikog nagiba, ali i to smo završili, rekla je Božanić.

foto: RINA

Ona ističe da će do kraja godine biti završeno razvlačenje sajle, a prvi putnici će se gondolom provazati na proleće.

Nakon završetka i puštanja u rad Gold gondole, za koju je izdvojeno 13 miliona evra, u planu izgradnja još jedne panoramske gondole od Tornika do Čigote.

foto: RINA

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja