Najnovije vesti

NAJDUŽA NA SVETU I MAKSIMALNO BEZBEDNA: Ovako će izgledati gondola na Zlatiboru, provozaće prve putnike već na proleće (FOTO)
Foto: RINA

završni radovi

NAJDUŽA NA SVETU I MAKSIMALNO BEZBEDNA: Ovako će izgledati gondola na Zlatiboru, provozaće prve putnike već na proleće (FOTO)

Srbija

Završni radovi na izgradnji Gold gondole "Zlatibor" koja će povezati centar Zaltibora sa ski centrom Tornik su u punom jeku, a očekuje se da će se prvi putnici njome provozati na proleće.

Gondola na Zlatiboru je dužine devet kilometara i predstavlja jednu od najdužih panoramskih gondola na svetu, biće kapaciteta 600 putnika po satu koji će se voziti u 55 moderno opremljenih kabina.

foto: RINA

Planirano je i proširenje na 90 kabina, kada će u vožnji dugoj 25 minuta kroz planinske predele moći da uživa 1.000 putnika na sat.

Predstavnik preduzeća Gold gondola "Zlatibor" Vladimir Josipović kaže da su u pitanju najsavremenije kabine, koje su prošle sve neophodne testove bezbednosti.

foto: RINA

- Njihov kapacitet je deset putnika, biće dostupne i osobama sa invaliditetom, a u kabinama se nalazi prostor za odlaganje skija, snoubordova ili bicikla, izjavio je Josipović i dodaje da vožnja neće biti privilegija samo onih sa "dubljim džepom", već će karte biti dostupne svim građanima.

Navodi da je mogućnost da gondola stane u toku vožnje minimalna, dodajući da se napajanje gondole vrši električnom energijom sa dve međusobno nezavisne stanice, a postoji i rezervni agregat koji se aktivira u slučaju nestanka struje.

foto: RINA

Direktorka preduzeća Gold gondola "Zlatibor" Bojana Božanić ističe da se završni radovi sprovode planiranom dinamikom, kao i da se trenutno izvode radovi na Ribničkom jezeru gde se pripremaju uslovi za montažu stanice.

- U naredne dve nedelje montira se i glavna užetnjača što stvara uslov za razvalačenje sajle za prvih 4,5 kilometra, a onda ćemo nastaviti i od Ribničkog jezera do Tornika. Težak posao predstavljalo je i postavljanje stubova na Torniku zbog velikog nagiba, ali i to smo završili, rekla je Božanić.

foto: RINA

Ona ističe da će do kraja godine biti završeno razvlačenje sajle, a prvi putnici će se gondolom provazati na proleće.

Nakon završetka i puštanja u rad Gold gondole, za koju je izdvojeno 13 miliona evra, u planu izgradnja još jedne panoramske gondole od Tornika do Čigote.

foto: RINA

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...