Najnovije vesti

SREĐUJE SE DEPONIJA U LOZNICI: Radovi na odlaganju otpada u dve faze, već se vide pomaci (FOTO)
Foto: T.Ilić

brinu o životnoj sredini

SREĐUJE SE DEPONIJA U LOZNICI: Radovi na odlaganju otpada u dve faze, već se vide pomaci (FOTO)

Srbija

LOZNICA - Sanacije gradske komunalne deponije u Loznici počela je pre skoro jedne decenije, a prva faza trajala je 2011. i 2012. godine i bila sufinansirana od Ministarstva za zaštitu životne sredine i lokalne samouprave.

Od tada je svake godine rađena po jedna, a ove će po prvi put biti urađene dve faze pošto je u gradskoj kasi za to nađen novac.

foto: T.Ilić

Prema rečima Janka Aleksića, direktora lozničkog KJP ’’Naš dom’’, ove godine je za osmu fazu odobreno oko 14 miliona dinara, a nedavno još 13,2 za devetu koja je u toku i trebalo bi da bude završena do kraja godine. Dve faze u jednoj godini izvode se zbog povećanog obima deponovanja smeća, ali i uređenja same deponije, ravnih delova i kosina, u čijem komšiluku se već nekoliko godina nalazi italijanski ’’Golden ledi’’, a ove godine stigli su novi investitori, kineski ’’Mint’’ i američko-belgijski ’’Adient’’ koji uskoro pokreću proizvodnju.

Neuobičajeno suvo vreme koristi se maksimalno pa se svakodnevno na deponiju dovoze glina i šljunak, postavljaju bio-trnovi za oslobađanje zapaljivih gasova kao bi se izbeglo samozapaljenje, i radi oko hiljadu i po metara kanala za odvođenje vode sa deponije. U prvoj fazi predviđeno je saniranje površine od oko dva hektara, a ujedno se, kao i u prethodnima, otvaranje nove kasete za odlaganje komunalnog otpada.

U gradskom budžetu od pre šest godina lokalna samouprava svake godine odvaja novac za uređenje deponije na kojoj svoje smeće osim Loznice odlažu i Mali Zvornik i Ljubovija. U Loznici je komunalni otpad odlagan na površini od oko devet hektara i sve dok pre nekoliko godina to je bilo smetlište dok nije započeto sistematsko uređenje tog prostora, odnosno sanacija lozničke deponije koja će biti u upotrebi sve dok iz ovog kraja ne počne odlaganje otpada na komunalnu deponiju.

U avgustu ove godine potpisan je Memorandum o utvrđivanju interesa za zajedničko upravljanje komunalnim otpadom između Grada Loznice i malozvorničke, ljubovijske i krupanjske opštine i Regionalnog centra “Eko Tamnava” čime bi trebalo da bude rešen problem odlaganja smeća iz ovih lokalnih samouprava. Otpad bi bio odlagan na deponiju Kalenić kod Uba koja bi trebalo da bude završena do 2021. godine, a pokrivala bi još dva grada i šest opština, kao i Grad Valjevo, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac.

Sve do tada Loznica će koristiti postojeću deponiju smeštenu na obali rečice Štire, na oko pola kilometra od prvih kuća i dva od centra grada, čije saniranje će i narednih godina biti nastavljeno.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...