Najnovije vesti

ENCIKLOPEDIJA ZNAMENITIH UČENIKA I PROFESORA: Vranjska Gimnazija prikuplja podatke o uspešnima kako bi ih stavila RAME UZ RAME sa Stankovićem, Prodanovićem i Domanovićem
Foto: Kurir/T.S., Arhiva

140. godina od osnivanja gimnazije bora stanković

ENCIKLOPEDIJA ZNAMENITIH UČENIKA I PROFESORA: Vranjska Gimnazija prikuplja podatke o uspešnima kako bi ih stavila RAME UZ RAME sa Stankovićem, Prodanovićem i Domanovićem

Srbija

Gimnazija "Bora Stanković" u Vranju, povodom 140. godišnjice osnivanja, priprema enciklopediju znamenitih ličnosti koje su pohađale tu školu ili predavale u njoj.

Uputili su javni poziv za podnošenje predloga i prikupljanje podataka o profesorima i učenicima koji su učestvovali u radu i razvoju vranjske Gimnazije.

Кnjiževnici, naučnici, zaslužni građani iz oblasti umetnosti, kulture, privrede.

Fotografije tridesetak ličnosti koje su radom doprinele društvenoj zajednici, a deo života provele u vranjskoj Gimnaziji, već su postavljene u holu škole. Među njima je osam akademika.

- Velika je čast istaći da smo đaci škole u kojoj su đaci bile velike i znamenite ličnosti poput Bore Stankovića, Jaše Prodanovića, Radoja Domanovića, rekla je Milica Stanković, učenica Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

foto: T.S.

Milica Vorkapić, koja takođe pohađa ovu školu, navela je da joj je drago što je u istoj školi u koju su išle značajne ličnosti poput Đorđa Tasića i Milana Vlajinca.

Gimnazija je formirala redakcijski odbor za razmatranje novih predloga, koji treba da sadrže kratki opis, obrazloženje, fotografiju. Odbor čine profesori Gimnazije i hroničari grada.

- Apelovala bih na ljude u široj zajednici da svoje rođake i prijatelje prijave i podnesu predloge koji su nama bitni, samo sa ciljem da niko ne bude zaboravljen, već da to bude prava Enciklopedija, pravi dokument, i polazište, osnova za neka buduća vremena, kazala je Suzana Mišić Stanković,  direktorka Gimnazije "Bora Stanković".

Osnovni kriterijum je da je neko bio učenik ili profesor škole u razdoblju od 1881. do 2001. godine, predloge treba dostaviti do kraja juna 2020. godine.

Enciklopedija će biti objavljena povodom obeležavanja 140 godina postojanja Gimnazije.

(Kurir.rs/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...