ČUDOTVORNI IZVOR KOD BAJINE BAŠTE: Ovom vodom lečili su šugu u Aziji, a po spas dolaze i nerotkinje! Zovu ga još i LJUBAVNI IZVOR, evo i zašto (FOTO, VIDEO)
Foto: RINA

poznat i kao toplo vrelo

ČUDOTVORNI IZVOR KOD BAJINE BAŠTE: Ovom vodom lečili su šugu u Aziji, a po spas dolaze i nerotkinje! Zovu ga još i LJUBAVNI IZVOR, evo i zašto (FOTO, VIDEO)

Srbija -

BAJINA BAŠTA – Ako se zaputite obeleženom stazom uzvodno niz reku Raču, put će vas dovesti do izvora Lađevac.

Alkalno - termalni izvor kraškog porekla među meštanima poznat je i kao “toplo vrelo”, jer se temperatura vode konstantno kreće od 15 do 18 stepeni Celzijusa.

foto: RINA

Ovo mesto skriveno u gustoj šumi, nekad je bilo nadaleko poznato po svojoj lekovitosti, pa su ovde spas i izlečenje tražili putnici namernici iz dalekih gradova.

foto: RINA

“Topla voda sa izvora Lađevac provereno leči od šuge i drugih kožnih bolesti. U davna vremena kad nije bilo apoteka, Račani su trgovcima prodavali ovu vodu koja je karavanom stizala čak do Azije”, priča meštanin Rače Blagomir Ristić.

Međutim, lekovita račanska voda, kako kažu meštani, izlečila je i brojne nerotkinje koje su ovde dolazile da bi rešile svoj problem.

foto: RINA

“Vodu koja teče iz kamena nazivaju još i ljubavni izvor. Žene koje ne mogu da ostanu u drugom stanju, ovde dolaze da se tri puta umiju i tri puta napiju i posle im naravno treba čovek”, objašnjava Blagomir delotvornost izvora i dodaje da tu nije kraj lekovitosti.

foto: RINA

“Majke su dovodile decu koja imaju poroblema sa očima, da se ovde umiju”, kaže ovaj meštanin.

Kanjon reke Rače još uvek je nedovoljno istražen, a izvor Lađevac svakako je jedan od bisera na koje ćete naići i iako nemate zdravstvenih problema koje njegova voda leči, svakako je lepo iskustvo proći kroz ovu prirodnu oazu.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track