SOVE SE USELILE KOD POPOVIĆA, OKUPIRALE BREZU U DVORIŠTU: Komšije ih se plaše, ne vole ni da ih čuju pa nam savetuju svašta! Kazna za njihovo ubijanje je astronomska (VIDEO)
Foto: Rina.rs

ptice ZIMUJU U ŠUMADIJI

SOVE SE USELILE KOD POPOVIĆA, OKUPIRALE BREZU U DVORIŠTU: Komšije ih se plaše, ne vole ni da ih čuju pa nam savetuju svašta! Kazna za njihovo ubijanje je astronomska (VIDEO)

Srbija -

ČAČAK - Od kraja oktobra, pa sve do aprila traje zimovanje sova. Kikinda je odavno postala mesto koje tokom zimskih meseci masovno naseljavaju ove ptice, međutim nisu zaobišle ni Šumadiju.

Kod porodice Popović u selu Stančići nekoliko godina unazad redovno stižu nezvani gosti, a na njihovoj brezi smestilo se oko 30 malih ušara - odomaćile se i odmaraju!

1 / 5 Foto: RINA

“Sove dolaze predveče, kad padne prvi mrak i ostaju do ujutru, preko dana ih nema”, rekla je za RINU, Radmila Popović.

Meštani ne mogu, a da ne primete svoje nove komšije. Ali, nisu baš svi oduševljeni njihovim prisustvom, jer su još od srednjeg veka sove proglašene za vesnike zla koje se oglašavaju prodorno i to samo noću.

foto: RINA

“Ima komšija koje ne vole ni da ih vide, ni da ih čuju i savetuju nam da odsečemo brezu, ali nama sove ne smetaju, dragi su nam gosti preko zime. Pritom, ne samo što su drage, već su poprilično i korisne jer više u dvorištu i na imanju nemamo miševa”, kaže Radmila.

Još uvek nije poznato da li smo za njih postali prijatno okruženje ili su isterane iz svog prirodnog staništa, ali od 11 hiljada parova malih ušara koliko ih ima u Srbiji, njih oko 250 smestilo se u okolini Čačka.

“To su sove srednje veličine, raspona krila negde između 85-95 centimetara i težine samo oko 300 grama. Osobina ove vrste jeste da se zimi skupljaju u ta zimujuća jata, preferiraju ljudska naselja jer se od čoveka ne plaše i naše je samo da ih štitimo”, izjavio je Dragiša Petrović, predsednik Udruženja “Sove na oprezu”.

foto: RINA

Sove rado biraju naseljena mesta za svoj dom, ali su ona za njih puna opasnosti jer su mnoge od njih stradale od kućnih ljubimaca. Ove ptice su 1993. godine proglašene za prirodnu retkost, a kazna za ubijanje je 200 hiljada dinara po jedinki, ali i pored te činjenice u Srbiji još uvek strada veiki broj sova i drugih ptica.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja