VESNA PRAVI NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ U SRBIJI: Svaki ukras ima posebnu simboliku, a ovo je njen TAJNI SASTOJAK (FOTO)
Foto: RINA

dobila je zlatnu medalju

VESNA PRAVI NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ U SRBIJI: Svaki ukras ima posebnu simboliku, a ovo je njen TAJNI SASTOJAK (FOTO)

Srbija -

ČAČAK – Nijedna slava ne može se zamiliti bez slavskog kolača. Neke domaćice se odlučuju da pokažu svoje kulinarsko umeće i lično ga spreme, a neke ga ipak kupuju. Međutim, Vesna Maslać iz Čačka može se pohvaliti da pravi najbolji slavski kolač u Srbiji, jer je za to dobila čak i zlatnu medalju na Pekarijadi.

foto: RINA

“Za najbolji kolač potrebni su jednostavni sastojci, jedan kologram brašna, šećer, so, sveži kvasac i voda. Svaka domaćica ima i svoj tajni sastojak, a moj je kora od limuna koja kolaču daje poseban miris i ukus”, priča Vesna za RINU.

Kad se testo zamesi i kolač ispeče onda na scenu stupa mašta. Najlepši deo svakako je ukrašavanje, a svaki ukras koji prđe kroz Vesnine ruke ima svoju simboliku.

foto: RINA

“Pored slova stavljamo grožđe da nam vinogradi budu rodni, zatim žito da ambari budu puni, cveće da u kuću donese lepotu i miris, i goluba da donese vernost”, rekla je ova iskusna pekarka.

foto: RINA

Za Vesnu pekarstvo nije samo zanat, već veština koju usavršava duže od dvadeset godina.

foto: RINA

“U manastiru sam videla kako monahinje prave slavske kolače i želela sam i ja da naučim. Očima sam upijala zanat i to znanje kasnije primenjivala kod kuće. Vremenom sam počela da dodajem i neke svoje ideje i ukrase”, kaže ova iskusna domaćica.

foto: RINA

Ono što Vesna očima vidi to i napravi i zato ne čudi što je upravo ona umesila najbolji slavski kolač u Srbiji.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track