turistička atrakcija

NAJVEĆI FIKUS NA BALKANU ŽIVI U ČAČKU I IMA 48 GODINA: Pogledajte čudesan prizor u čačanskom Domu kulture (FOTO, VIDEO)

Srbija -

ČAČAK - Brojni su domovi u kojim fikus stoji po ćoškovima kao ukras, međutim čačanski Dom kulture može se pohvaliti sa najvećem fikusom na Balkanu.

Posađena davne 1971. godine, ova biljka je doživela punih 48 što je za ovu vrstu izuzetnu retko, jer nakon decenije većina njih - uvene.

1 / 4 Foto: RINA

Šta je tajna dugovečnosti ovog džinovskog fikusa koji je dug preko 40 metara i koji se proteže na čak tri sprata niko ne zna, ali stručnjaci sa Agronomskog fakluteta u Čačku kažu da je za za njegovu veličinu i postojanost zaslužno podneblje na kojem je posađeno.

foto: RINA

“Njegov koren je duboko u zemljištu i on crpi svu tu vodu, pa na taj način praktično opstaje. Dokazano je da on svake godine raste preko metar, a mi vršimo orezivanje i uklanjanje suvih grana i lišća. Postavljena je i metalna konstrukcija oko koje raste i koja ga održava”, rekla je za RINU, Snežana Stanić iz JKP “Gradsko zelenilo” koje vodi računa o ovoj nesvakidašnjoj biljci.

Čačani su ponosni na svog zelenog sugrađanina koji je na neki način postao i simbol grada na Moravi, a najvećim fikusom na Balkanu oduševljeni su gosti iz inostranstva koji nikad nisu videli toliku biljku u zatvorenom prostoru.

foto: RINA

“Gosti dođu i zagledaju ga sa svih strana, pa im nije jasno kako to da je i na prvom ina drugom i na trećem spratu. Niko iz Doma kulture ne odlazi, a da se ne fotografiše sa zelenim gorostasom. On je definitivno naša turistička atrakcija”, kaže Verica Kovačević iz Doma kulture u Čačku.

Čačanski fikus 2003. godine je proglašen za spomenik kulture i zaštićeno prirodno dobor trećeg reda, a građani su pokrenuli inicijativi da zbog svoje masivnosti bude upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track