Najnovije vesti

CVETALA MALINA U LOZNICI KAD JOJ VREME NIJE: Topao novembar zbunio voćnjak, evo zašto to nije dobro (FOTO)
Foto: T.Ilić

neverovatno

CVETALA MALINA U LOZNICI KAD JOJ VREME NIJE: Topao novembar zbunio voćnjak, evo zašto to nije dobro (FOTO)

Srbija

LOZNICA - Umesto da budu uspavani, ili pokriveni prvim pahuljama malinjaci u lozničkom kraju ovih dana ponovo cvetaju, a malinari kažu da ima i plodova koji su ukusni, slatki, neki tvrde i lepši nego u sezoni ovoga voća. Zlatica Krsmanović, diplomirani inženjer voćarstva objašnjava da se to dešava u zasadima sorte vilamet koja u odgovarajućim uslovima ponovo cveta pa i u ovo doba godine.

foto: T.Ilić

- Cvetanje neće smetati ovoj sorti niti imati nekog specijalnog uticaja na prinose i rod sledeće godine. Vilamet ponovo cveta kada je jesen kao ova sa dugim periodom lepog i toplog vremena i to je, inače, njena sortna osobina. U poslednje vreme bilo je mnogo sunčanih dana i visokih temperatura za ovo doba godine pa novi plod malina ima i aromu i ukus. Proizvođači treba u tim malinjacima samo sledeće godine da pojačaju đubrenje i ovo što se sada dešava nema uticaja. Bilo je pre godina kada je isto u novembru brana malina, pravljeni od nje sokovi i ostavljana u zamrzivač. U zasadima gde su jesenje, jednorode sorte sada se dugo zadržao rod i još ima plodova, a nekada se desi da od kraja septembra već nema berbe – kaže Krsmanovićeva.

Neki proizvođači iznenađeni su ponovnim cvetanjem maline, nisu baš srećni što je im se ‘’crveno zlato’’ u novembru vratilo u malinjake i nadaju se da neće biti nikakvih posledica. Zlatica Krsmanović ističe da je zbog produženog ‘’miholjskog leta’’ došlo i do cvetanja nekih voćki, trešnje, kruške, jabuke i da sada gotovo svake godine imamo takvu pojavu izazvanu klimatskim promenama.

Ovo cvetanje iscrpljuje biljku i nije dobro što je praktično ponovo krenula vegetacija, a nikako neće valjati ukoliko posle ovog toplog perioda naiđe naglo zahlađenje, niske temperature, mraz i suvomrazica, jer to može ozbiljno oštetiti mlade biljke, kaže ona.

(Kurir.rs/T.Ilić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...