DRUŠTVENI PROBLEM PRVOG REDA: U Subotici tokom 2019. prijavljeno 627 slučajeva nasilja nad ženama
Ilustracija, Foto: Promo

užas

DRUŠTVENI PROBLEM PRVOG REDA: U Subotici tokom 2019. prijavljeno 627 slučajeva nasilja nad ženama

Srbija -

Nasilja nad ženama često imaju „neme” svedoke, koji nasilje smatraju ličnim, a ne društvenim problemom. U Subotici ove godine prijavljeno 627 žrtava nasilja, više nego lane, a 70 posto su žene!

SUBOTICA- „Veliki broj nasilnih dela nad ženama ima svedoke, koji nikada nisu i neće reagovati, jer smatraju da se radi o ličnim odnosima, a ne o ozbiljnom društvenom problemu, koji se može završiti i tragično”, istaknuto je danas u Subotici oko podrške globalnoj akciji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Ta ocena je zasnovana i na podacima Centra za socijalni rad, da oko 20 posto žrtava, uglavnom žena, prijavljuje više nego jednom nasilnika, jer se nasilje ne zaustavlja nakon prve prijave.

Kako su potvrdili iz Centra za socijalni rad, više od 60 posto žrtava nasilje je doživelo više puta, a samo u 6 posto slučajeva prijavi se odmah prvi slučaj nasilja.

„Taj podatak nam kaže, da žrtve dugo trpe nasilje, pre nego što prijave slučaj”, kažu u Centru za socijalni rad.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ove godine u Subotici je prijavljeno 627 slučajeva nasilja do sada, što je više u odnosu na celu prošlu godinu, kada su 504 žrtve prijavile nasilje, a 70 posto slučajeva su žene, uglavnom žrtve partnera. Najčešće prijavljuju policiji nasilje, najčešće fizičko i psihičko, a tek onda Centru za socijalni rad.

Na posledice nasilja ukazao je danas u Subotici i Pokret koji je pružio podršku Međunarodnom danu zaustavljanja nasilja nad ženama.

„Poslednjih pet godina, postignut je napredak i kod nas, da se mora odgovorno i hitno postupati po svakoj prijavi nasilja nad ženama. Nasilničko ponašanje je društveni problem, potreban je odgovor države i društva na nasilje, kažu iz subotičkog Pokreta socijalista, koji se priključio globalnoj kampanji Generalnog sekretara UN „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama".

„Cilj nam je da doprinesemo povećanju vidljivosti nasilja nad ženama, tom kršenju njihovih prava, jer to uništava živote, razara porodicu, kao problem globalnih razmera u svim slojevima društva, bogatima i siromašnima, bez obzira na nacionalnu, etničku, versku, obrazovnu ili drugu pripadnost”.

Ukazuju, da veliki broj nasilnih dela nad ženama ima svedoke, tvrde da ti svedoci nikad ne reaguju na lične odnose drugih ljudi, jer ne shvataju da se radi o ozbiljnom društvenom problemu, koji može završiti i tragično.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Srbija ima dobar zakon, usaglašen sa međunarodnim standardima, ali potrebno je samo da ga dosledno primenjuje, jer uvek postoje slučajevi akta nasilja. Treba odmah da se reaguje na nasilje, a za zaštitu žrtava nasilja treba primeniti inovativne sisteme, narukvica za žrtve i počinioce nasilja, koje signaliziraju da su u opasnosti”, kažu iz Pokreta, koji podržava društvo u kojem se nasilje ne prećutkuje, već se reaguje odmah, na buku ili znak nasilja iz susedstva”.

Centar za socijalni rad u Subotici pruža podršku žrtvama, psihološku i egzistencijalnu pomoć, a u retkim slučajevima i smeštaj u sigurnim kućama u okruženju.

(Kurir.rs/N. H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track