Najnovije vesti

VLAJKO UMESTO VRBICE SLAVI  29. NOVEMBAR: Nema ni kolač, ni sveću, samo Titovu sliku! (FOTO, VIDEO)
Foto: RINA

ovaj dan u kalendaru upisan im je crvenim slovima

VLAJKO UMESTO VRBICE SLAVI 29. NOVEMBAR: Nema ni kolač, ni sveću, samo Titovu sliku! (FOTO, VIDEO)

Srbija

Na Vlajkovoj slavi nema žita, niti slavskog kolača. Sve počinje minutom ćutanja, a kasnije se nastavlja interpretiranjem himne “Hej Sloveni”.

LAJKOVAC - Dan 29. novembar u kalendaru porodice Jevtić upisan je crvenim slovima. Vlajko kao stari komunista, već pet decenija ne slavi versku slavu, jedini je ateista u svojoj parohiji, pa se u njegovoj kući, ispod Titove slike i zastave SFRJ danas okupljaju gosti.

“Ovu partijsku slavu otac mi je ostavio u amanet. Nikad je nisam prekinuo, moja rodbina, komšije i prijatelji to znaju i dolaze mi u goste, kao što ja idem kod njih kad slave nekog od svetaca”, priča Vlajko za RINU.

U njegovu kuću dobrodošao je i pop, ali ne kao svešteno lice u mantiji već kao gost i prijatelj. Na Vlajkovoj slavi nema žita, niti slavskog kolača. Sve počinje minutom ćutanja, a kasnije se nastavlja interpretiranjem himne “Hej Sloveni”.

“Družimo se do kasno, pričamo i evociramo uspomene na Titovo doba. Imamo i čak poseban repertoar pesama koje su se nekad pevale za 29. novembar. Nikad se nije živelo tako dobro i lepo kao u vreme bivše Jugoslavije. Besklasno društvo i dalje je moja ideja postojanja. Ali od 1.100 komunista koliko ih je bilo u Lajkovcu, izgleda da sam dosledan toj ideologiji danas ostao samo ja”, priča Vlajko sa titovkom na glavi.

1 / 4 Foto: RINA

Dan nekadašnje republike SFRJ, 29. novembar predstavljao je najveće slavlje koje je iziskivalo bar nekoliko neradnih dana. Pored ovog, jugonostalgični Vlajko ne zaboravlja ni ostale Titove praznike koji se obeležavaju u maju. Međitim, kako kaže, njegovi sinovi ipak nemaju komunistički duh.

foto: RINA

“Moja deca, od svoje tridesete godine počela su da slave porodičnu slavu Lazarevu subotu, a ja sam ostao veran svojim partijskim ubeđenjima. Nikad se ne krstim, a manastire obilazim samo kao turista”, rekao je Vlajko.

foto: RINA

Definitivno je da se duh starih vremena i dalje ne zaboravlja, a oni koji prolaze pored Vlajkove kuće na “njegove svete dane” na terasi mogu videti zastavu na kojoj piše “Proleteri svih zemlja ujedinite se”.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...