Najnovije vesti

MIGRANTI IZ IRANA PREŠLI U PRAVOSLAVLJE: Muhamed i Atusa postali su MIHAILO I TEODORA i uzeli krsnu slavu!
Foto: Printscreen RTS

priča iz Centra za azil u Banji Koviljači

MIGRANTI IZ IRANA PREŠLI U PRAVOSLAVLJE: Muhamed i Atusa postali su MIHAILO I TEODORA i uzeli krsnu slavu!

Srbija

Migranti Muhamed i njegova supruga Atusa iz Irana, koji borave u Centru za azil u Banji Koviljači, početkom godine su u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Loznici uzeli pravoslavnu veru i dobili imena Mihailo i Teodora.

Dok čekaju završetak procesa za dobijanje azila u našoj zemlji, 9. decembra u Beogradu održaće prvu izložbu zajedničkih slika i rukotvorina.

foto: Printscreen/RTS

U sobi od samo pet kvadrata nalazi se privremni dom, ali i mali atelje Muhameda i Atuse, odnosno Mihaila i Teodore. Slikanjem i bakrorezom, kažu, pokušavaju da se osete korisnim, ali i da prekrate vreme koje provode u Centru za azil.

"Slikanjem i kaligrafijom bavim se još od detinjstva. Slikam motive iz persijske poezije, koja je veoma važna za naš narod, i na taj način pokušavam da napravim vezu između Irana i Srbije. Na mojim slikama nalaze se i konji, koji su moja velika ljubav, jer sam bio prvak u jahanju, ali i portreti žena koje simbolišu lepotu", kaže Muhamed, odnosno Mihailo, iz Irana.

foto: Printscreen/RTS

Mihailo i Teodora ne žele da odu u zemlje zapada, već svoju budućnost vide u našoj zemlji. Oboje su visokoobrazovani, a Mihailo je u Iranu radio kao istoričar umetnosti i arheolog. U Srbiji borave već više od godinu dana, a 10. decembra obeležiće i krsnu slavu – svetog Jakova Persijanca.

"Mislim da je Srbija sigurna i lepa zemlja. Volim vaš narod, veoma ste ljubazni i prijateljski nastrojeni. Stekao sam mnogo prijatelja ovde i mogu reći da se osećam kao kod kuće", navodi Mihailo. 

"Zatražili smo dozvolu za azil u Srbiji i ukoliko je dobijemo, planiramo život van azila, svoj dom i porodicu. Nastavićemo da se bavimo umetnošću, i da pokušamo da srpskom narodu približimo kulturu Irana", ističe Atusa, odnosno Teodora.

foto: Printscreen/RTS

Mihailove slike i Teodorini bakrorezi biće izloženi u Matici iseljinika i Srba u regionu u Beogradu. Pomoć oko organizacije, ali i nabavke materijala dobili su od Komesarijata za izbeglice, organizacije IOS, i Centra za azil u Banji Koviljači.

(Kurir.rs/ RTS/ Foto: Printscreen/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...