Najnovije vesti

OD ADIDAS SLANINE I SVINJSKOG ČIPSA NEMA NIČEG BOLJEG: Majstor Dejan otkriva da guda mora biti masna, ništa ispod 200 kg
Foto: RINA

ČAROLIJE SVINJOKOLJA

OD ADIDAS SLANINE I SVINJSKOG ČIPSA NEMA NIČEG BOLJEG: Majstor Dejan otkriva da guda mora biti masna, ništa ispod 200 kg

Srbija

Šumadijski mesari zavrnuli rukave

ČAČAK - Kroz Šumadiju uveliko se oštre noževi, vatra je potpaljena ispod dva kazana u kojima se krčka mast, a na verigama okačen pozamašan but. Sve ovo govori samo jedno - došlo je vreme svinjokolja.

U čačanskom kraju od Mitrovdana do Nove godine opustoše se obori jer nema domaćinstava koje nije odgojilo bar jednog tovljenika, a neki i više.

foto: RINA

“Hranili smo svinje od marta, pa sve do sad. Mora biti dobro ugojena i masna, kako bi dala kvalitetno meso. Naše su dogurale i do 200 kila. Svinjokolj počinje krajem novembra, da bi spremili sve pre oštrih zimskih dana”, priča Milica Obradović iz sela Rakova.

foto: RINA

Majstori svog zanata uređuju meso i prave specijalitete. Najveštiji i najiskusniji, Dejan Petrović, zadužen je za najteže radove jer od sirovog mesa pravi šnicle, pršute i nezaobilaznu slaninu.

foto: RINA

“Najbolja je ona domaća zvana adidas. To je ona prošarana, vidi se da ima četiri reda, protkana od mesa i masti. Što je svinja deblja, to je i slanina bolja”, rekao je Dejan.

Dok majstori seku i sole meso, vredne domaćice zauzimaju poziciju uz kazan i peku čvarke koji se, kako kažu, zažute već nakon nekoliko sati. “Potrebni su umerena vatra i mešanje. Prave se najčešće duvan čvarci ili čips, ko kako voli. Ali, zna se da nema ništa ukusnije od ovog domaćeg specijaliteta”, kaže Gorica Petrović.

foto: RINA

Sve čarolije svinjokolja probaju se nakon mesec dana, kad malo ostoje i dobiju prepoznatljiv ukus, boju i miris. Međutim, da bi domaćini bili siti, a mirni, obavezno je da veterinar pregleda meso, jer to je korak koji u procesu svinjokolja ne sme da se preskoči.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...