Zdravlje štrajkača ugroženo, inspektor naložio isplatu
Foto: RTS

Šumadija DES

Zdravlje štrajkača ugroženo, inspektor naložio isplatu

Srbija -
Ako preduzeće nema para, kao što tvrdi rukovodstvo, onda treba deo velikog prostora koji ima "Šumadija DES" prodati ili dati zakup kako bi se rešio ovaj problem, rekla socijalni radnik u tom preduzeću Milka Milovanović

KRAGUJEVAC - Zdravlje sedmorice radnika sa invaliditetom preduzeća "Šumadija DES" koji su 17 dana u štrajku glađu je ugroženo, a nadležni ćute i ne nude rešenje za ovu nepodnošljivu situaciju, izjavila je socijalni radnik u tom preduzeću Milka Milovanović.

Naglašavajući da se stanje štrajkača glađu, koji odbijaju bolničko lečenje, pogoršava iz dana u dan, i da od lekara medicine rada koji ih dva puta u toku dana obilaze, dobijaju gomilu lekova, Milovanović je apelovala na sve nadležne da nađu rešenje da radnici sa invaliditetom prekinu gladovanje i da im se isplate zarade koje im se duguju, a što je i njihov jedini uslov.

Ona je navela da je inspektor rada doneo rešenje kojim se nalaže isplata pet plata iz prošle i dve iz ove godine.

"Ako preduzeće nema para, kao što tvrdi rukovodstvo, onda treba deo velikog prostora koji ima "Šumadija DES" prodati ili dati zakup kako bi se rešio ovaj problem", rekla je ona.

Naglašavajući "da radnicima koji štrajkuju glađu vreme ne ide na ruku", Milovanović je rekla da čim se formira Vlada Srbije biće zatražen hitan sastanak sa resornim ministrom.

"Nema problema samo ovo preduzeće koje zapošljavanja osobe sa invaliditetom, već i ostala u Srbiji, zato što samo pet odsto takvih preduzeća u zemlji može samostalno da funkcioniše i zato se mora naći sistemsko rešenje", ocenila je Milovanović koja je i predsednik Sindikata invalidskih preduzeća i organizacija (SIPOS).

Preduzeće "Šumadija DES" proizvodi metalnu galanteriju i od 84 zaposlenih dve trećine su osobe sa invaliditetom.

Štrajkače glađu u dva navrata posetio je zamenik republičkog ombudsmana Goran Bašić, koji je prilikom poslednje posete izjavio da je pred nadležnim službama pokrenuo postupak utvrđivanja eventualne odgovornosti zbog neisplaćivanja zarada zaposlenima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja