Najnovije vesti

TUŽAN KRAJ LEPE DOBRILE Ogromna krila od 3 metra odvela su je u smrt! Ovo je čuvar Milivoje koji se družio sa njom VIDEO
Foto: RINA

Ženka beloglavog supa zaglavila se u vrletima Uvca

TUŽAN KRAJ LEPE DOBRILE Ogromna krila od 3 metra odvela su je u smrt! Ovo je čuvar Milivoje koji se družio sa njom VIDEO

Srbija

Dobrila je bila najpoznatija ptica u Srbiji i jedina koja se posle Uroša Nejakog vratila u Srbiju avionom. Srpska pobegulja mesecima je boravila u Turskoj gde su je mazili i pazili, a zatim je vraćena na Uvac

NOVA VAROŠ - Krila koja su Dobrilu odvela u svet, pre dva dana odvela su ju je i u smrt i to na terenu koji je odlično poznavala.

Ženka beloglavog supa zagalavila se u vrletima Uvca, na samo 100 metara od gnezda gde se izlegla.

“Njen raspon krila bio je oko tri metra. Verovatno nije dobro procenila razdaljinu i upala je u krošnju drveća iz koje nije mogla da se izvuče. Zatekli smo je raširenih krila jer zbog gustih grana nije bila u mogućnosti da ih skupi, pa je ostala nemoćna. Verovatno su je uhvatili mrak i jak mraz i smrzla se. Njeni ostaci biće prebačeni u Beograd, gde će stručnjaci sa Veterinarskog fakulteta izvršiti obdukciju”, priča Milivoje Remović, čuvar zaštićenog područja za RINU koji je sa ovom pticom provodio najviše vremena dok je boravila u volijerima na podivljavnju.

foto: RINA

“Ona je bila najpitomija divlja ptica sa kojom sam se susreo, a bilo ih je dosta. Sada u volijerima imamo dva orla, kojima ne možete prići ni na pet metara, Dobrila mi je bukvalno jela iz ruke i igrala se sa nama”, kaže Milivoje.

U Rezervatu prirode Uvac takođe je bila miljenica, svi su strepeli da li će uopšte uspeti ponovo da se navikne na divlju prirodu i poleti, a ona je to uspela mimo svih očekivanja.

foto: RINA

“Od kako smo je pustili iz volijera, stavili smo joj satelitski odašiljač i pratili njeno kretanje. Nije se više približavala naseljenim mestima. Letela je u Bosnu i Hercegovinu, bila u kanjonima Neretve i Drine, u Sarajevu i ponovo se vratila na Uvac. Prešla je hiljade kilometara i stradala kod kuće”, izjavio je Stevo Radovanović čuvar u Rezarvatu prirode Uvac.

foto: RINA

Dobrila je defitivno bila najpoznatija ptica u Srbiji i jedina koja se nakon Uroša Nejakog vratila u Srbiju avionom. Srpska pobegulja mesecima je boravila u Turskoj gde su je mazili i pazili, a zatim je uz angažovanje obe Vlade vraćena u svoje prirodno stanište. Na beogradskom aerodromu dočekali su je političari i novinari, a turska aviokompanija koristila ju je u svojim reklamnim spotovima.

Prirodni rezervat Uvac je sa 500 odraslih jedinki prva kolonija na Balkanu i druga u Evropi, a prošle godine izleglo se 99 novih mladunaca.

foto: RINA

U prvoj godini leta mnogi od njih odu i pronađu stanište u drugim zemljama, a oko 60 posto se vrati na Uvac gde ostaju do smrti.

(Kurir.rs/RINA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...