KINEZI GRADE PRUGU LOZNICA-VALJEVO Lozničani: Kad god su počeli radovi na toj pruzi počeo je i neki rat!
Foto: T.Ilić

novi projekat

KINEZI GRADE PRUGU LOZNICA-VALJEVO Lozničani: Kad god su počeli radovi na toj pruzi počeo je i neki rat!

Srbija -

LOZNICA – Nedavna informacija da su Kinezi zainteresovani za projekat rekonstrukcije pruge Valjevo- Loznica, koja se pojavila posle susreta ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa delegacijom kompanije CCECC (China Civil Engineering and Construction Company), izazvala je među Lozničanima posebnu pažnju.

O tome da se Loznica i Valjevo povežu šinama govori se decenijama, a svaka najava početka radova oživi priču o pruzi koju narod zove i ‘’ratna’’.

- Neće valjda da je rade? Pa kad god su počeli radovi na toj pruzi počeo je i neki rat. Ne treba to dirati, može se kolima do Valjeva, kome treba voz - kaže jedan stariji Lozničanin dok drugi opet rezonuje da je nikada nisu radili Kinezi pa će možda biti drugačije i sve proći bez ratnih vihora.

Država o pruzi između dva grada ozbiljno razmišlja i gotovo svaki put kada bi posetila Loznicu ministarku Mihajlović su novinari pitali o toj temi. Tako je ona početkom prošle godine u Loznici kazala da ‘’nije zaboravljena’’ pruga Loznica-Valjevo za koju je iz ruskog kredita za modernizaciju srpske železnice do tada urađen glavni projekat. Nedavni susret sa Kinezima potvrđuje da se od pruge nije odustalo. Na pruzi Valjevo-Loznica prema pre više godina objavljenim detaljima predviđeno je pet stanica: Pričević, Osladić, Osečina, Zavlaka i Draginac.

foto: T.Ilić

Projektovano je 19 tunela (ukupne dužine 9.759 metra), 64 mosta (ukupno 3.996,44 m) i šest nadvožnjaka (ukupno 652,88 m). Ova pruga predviđena je i u Nacrtu prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar”, koji se trenutno nalazi na javnom uvidu. Kako se u dokumentu navodi, posebna namena u okviru ovog plana je planirana jednokolosečna železnička pruga u ukupnoj dužini od 68 kilometara, brzine do 120 km na sat za mešovit saobraćaj, od železničke stanice Valjevo do priključka na postojeću železničku prugu Ruma-Šabac-Zvornik kod lozničkog naselja Lipnički Šor.

Spajanje Valjeva i Loznice šinama u pogledu razvoja železničkog saobraćaja doprineće, kako piše, pored ostalog povezivanju železničke pruge Beograd-Resnik-Bar sa prugom Ruma-Šabac-Zvornik; povezivanju opština Mačvanskog i Kolubarskog upravnog okruga i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH i Zvornika (Republika Srpska) kompletiranju tranzitnog puta od istoka ka zapadu i obratno (granica sa Bugarskom-Stalać-Kraljevo-Požega i Zvornik-Tuzla-Doboj-Banjaluka-granica sa Hrvatskom); povezivanju postojeće mreže pruga Srbije i Federacije BiH, pre svega pruga Beograd-Bar i Šamac-Sarajevo-Ploče.

Pruga bi bila veoma značajna, a jedino što kod običnog sveta, pola u šali, pola u zbilji, pominjanje njene gradnje budi neprijatne asocijacije. Četiri puta je do sada građena, a nikada nije završena i to su radovi uvek prekidani zbog rata. Još u pretprošlom veku, 1886. godine pokrenuta je inicijativa da se vozom putuje između Valjeva i Loznice, a radovi su započeli uoči Prvog svetskog rata zbog kojeg su prekinuti.

foto: T.Ilić

Onda je uoči novog svetskog rata posao nastavljen, ali je Treći rajh napao Kraljevinu Jugoslaviju pa je epilog bio isti. Čekalo se sve do pred kraj prošlog veka da bi 1990. u vreme vladavine Miloševića i SPS gradnja ove pruge bila najavljena kao “kapitalna investicija”, ali stižu ratne devedesete, raspad države i novi prekid radova. Osam godina kasnije po četvrti put se majstori vraćaju na prugu, ali posao staje 1999. zbog NATO agresije na SR Jugoslaviju. Činilo se da će pruga konačno biti urađena pre šest godina međutim umesto za nju odlučeno je da se ruskim kreditom gradi deonica od Stare Pazove do Novog Sada pa šine odoše na drugu stranu.

Hoće li eventualni ulazak Kineza u posao konačno staviti tačku na priču o pruzi koja duže od veka čeka da spoji Valjevo i Loznicu pokazaće vreme. Možda oni urade ono što pre niko nije i uspeju konačno da skinu ‘’prokletstvo’’ sa ‘’ratne pruge’’ da se od Loznice do Valjeva može konačno stići i kolosekom.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track