20 KRAVA DANIMA POD OTVORENIM NEBOM, POŽAR PROGUTAO ŠTALU: Porodica Ćeriman strahuje za stoku, zime na Javoru ledene
Foto: RINA

ostali i bez sena

20 KRAVA DANIMA POD OTVORENIM NEBOM, POŽAR PROGUTAO ŠTALU: Porodica Ćeriman strahuje za stoku, zime na Javoru ledene

Srbija -

Ivanjica – Porodica Ćeriman za samo nekoliko sati ostala je bez štale, njihovih 20 krava već danima je pod otvorenim nebom, a ovi planinski domaćini sada se plaše i za stoku jer zima na Javoru već je pokazala svoje oštre zube.

foto: RINA

“Nemamo ih gde, temeperatura je već u minusu. U požaru nam je izgorelo i seno, pa umesto deset bala, sada im dajemo samo dve. Ne znamo do kad će izdržati”, rekao je Zoran Ćeriman.

Ovi decembarski dani najteži su domaćici Vasiliji jer ona pod otvorenim nebom, dva puta dnevno mora da pomuze 16 krava.

foto: RINA

“Prvo donosim kofe, pa toplu vodu, zatim muzem, a mraz je i ujutru i uveče ovde baš veliki. Onda dok odnesem mleko do kuće, da ga uzvarim, mnogo se mučim”, priča ova planinka.

foto: RINA

Međutim, Ćerimani ipak nisu zaboravljeni, jer iz Opštine Ivanjica im stiže pomoć.

foto: RINA

“Kad smo čuli za nesreću, sazvali smo telefonsku sednicu veća na kojoj je odlučeno da se ovoj porodici pruži pomoć. Komisija je izašla na teren i procenila štetu, tako da će njima do kraja sedmice biti isplaćeno 600 hiljada dinara, a to je maksimalni iznos koji po zakonu mogu da dobiju. U pitanju su vredni domaćini, koji se već godinama bave stočarstvom”, izjavio je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track