Oko 2.000 vernika na slavi u manastiru Draganac

Oko 2.000 vernika na slavi u manastiru Draganac

Srbija -
Obeležavanje slave počelo je sinoć svečanim bdenijem koji je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva gnjilanskog namesništva, na kome je monaške zavete dao Đorđe Apostolović iz Leskovca, koji je primio monaško ime Justin, kazao iguman Ilarion

GNJILANE - U manastiru Draganac koji se nalazi kod sela Draganac u opštini Gnjilane, za koji se veruje da je zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića, danas je obeležavanju hramovne slave prisustvovalo oko 2.000 vernika iz Kosovskog pomoravlja i iz drugih mesta u Kosovu i Metohiji.

Iguman manastira Draganac Ilarion izjavio je da je manastir, koji je posvećen svetim arhangelima Mijailu i Gavrilu, jedina živa monaška obitelj u Kosovskom pomoravlju, jer je drugi manastir u tom kraju, Binač u selu Buzovik kod Vitine, još u ruševinama.

"Obeležavanje slave počelo je sinoć svečanim bdenijem koji je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva gnjilanskog namesništva, na kome je monaške zavete dao Đorđe Apostolović iz Leskovca, koji je primio monaško ime Justin, po Svetom Justinu Ćelijskom", kazao je Ilarion.

Sinoćnjem bdenju i monašenju prisustvovale su i monahinje iz Gračanice i Gorioča, monasi iz manastira Visoki Dečani i oko 200 vernika iz Kosovskog Pomoravlja.

"Kroz manastir Draganac za vreme hramovne slave prođe i po više hiljada ljudi koji dolaze na liturgiju, ali i da uzmu čudotvornu vodu sa manastirskog izvora. U manastir osim hrišćana povremeno dolaze i muslimani radi čitanja molitve", kazao je Ilarion.

On je naveo da je jedan od najvećih problema koje manastir ima bespravna seča šume u manastirskom vlasništvu, o čemu je obaveštena i Kosovska policija, ali za sada nema uspeha u hvatanju počinioca i sprečavanju krađe.

Manastir Draganac, u kome se kao slava obeležava i Istočni petak, prvi petak po Vaskrsu, prvi put se pominje u 14. veku u Ravaničkoj povelji, kao jedan od metoha manastira Ravanica, a njegova izgradnja pripisuje se knezu Lazaru, koji je i rođen u obližnjem selu Prilepac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track