Najnovije vesti

U OVOJ SRPSKOJ PEĆINI SKRIVALI SU SE HAJDUCI: Naučnici je prozvali IZVOR ŽIVOTA zbog onog što su u njoj našli FOTO,VIDEO
Foto: RINA

pravo prirodno bogatstvo

U OVOJ SRPSKOJ PEĆINI SKRIVALI SU SE HAJDUCI: Naučnici je prozvali IZVOR ŽIVOTA zbog onog što su u njoj našli FOTO,VIDEO

Srbija

ČAJETINA – Na samo devetnaest kilometara od centra Zlatibora nalazi se pravo prirodno bogatstvo.

Jedna od najvećih pećina na Balkanu dobila je naziv po zaseoku Stopići u kom se i nalazi. Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1.600, a peščaka staza dugačka je oko 300 metara. To je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine.

foto: RINA

- Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zlatiborsko tle, mogla je da je primeti i uđe - rekao je Dragomir Stopić, čuvar u zaštićenom području.

Prvi istraživači ovog arheološkog lokaliteta bili su češki spaleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posbenu ronilačku opremu. Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života”.

foto: RINA

- Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Ovde su se spasavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam zastaje dah - kaže Radojko Janković, čuvar zaštićenog područja.

Zaštitni znak Stopića pećine svakako su i atraktivne bigrene kade koje formiraju kosi zid preko kog se voda stalno preliva.

foto: RINA

- Dubine bigrenih kada kreću se od jednog pa čak do sedam metara. Ova pećina je i dalje u izgradnji, nastaviće se njeno istraživanje, pošto se u dubini nalaze podzemna jezera, jer u pitanju je rečna pećina kroz koju i danas protiče Trnavski potok - rekao je Dragomir Stopić.

Ovaj lokalitet za posetioce je otvoren 2009. godine i od tada je postao prava turistička atrakcija koju godišnje poseti na hiljade ljudi iz celog sveta.

(Kurir.rs/RINA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...