MONAH AMVROSIJE GAJIO VUČICU ALFU, A ONDA SU IH RAZDVOJILI: Odveli su je u azil, a evo šta se dogodilo 10 godina kasnije
Foto: Agencija RINA

neobično prijateljstvo

MONAH AMVROSIJE GAJIO VUČICU ALFU, A ONDA SU IH RAZDVOJILI: Odveli su je u azil, a evo šta se dogodilo 10 godina kasnije

Srbija -

Pre nekoliko godina Srbiju je uzburkala priča o neobičnom prijateljstvu između monaha Amvrosija i vučice Alfe. Dva živa bića spojena slučajno, neraskidivom vezom bila su spojena zauvek. Monah ju je dobio na poklon od jednog golijskog gorštaka kad je bila stara samo 15 dana.

Hranio ju je mlekom na cuclu, mazio i pazio i u osmom mesecu ova životinja postala je brza, hitra i spretna - baš onakva kakva treba da bude. Međutim, ipak su ih razdvojili. Tadašnji Vladika Žički Hrizostom odlučio je da zbog bezbednosti vernika, koji obilaze manastir Kovilje, pitomu vučicu ukloni iz manastira. Tako je i bilo.

foto: Agencija RINA

Teška srca razdvojili su se čovek i vuk, a Alfa je odvedena na salaš u vojvođansko selo Đurđevo u azil za pse u vlasništvu Švajcarkinje, Monike Brukner.

"I kod monaha i kod vučice prepoznavala se urođena potreba za slobodom, njihovom samoćom kao i snažan osećaj samopoštovanja i ponosa na nesvakidašnje prijateljstvo", izjavio je za RINU, Milanko Danilović, tadašnji novinar RTS koji je radio prilog o ovoj neobičnoj priči.

foto: Agencija RINA

Alfa, naviknuta na bespuća Golije, u Vojvodini je, kako kaže Milanko, promenila dlaku, ali i ćud.

"Radeći sa njom, postala je i moja ljubimica. Posetio sam je u Đurđevu 2012. godine. Bila je okružena čoporom od stotinak pasa, tiha usamljena i nepoverljiva. Bila je nekako ravnodušna i drugačija od one vučice kakva je bila u Kovilju", priča poznati novinar.

foto: Agencija RINA

Milanko nije zaboravio Alfu, stoga često poziva Moniku da proveri u kakvom je vučica stanju i kako je služi zdravlje.

"Uvek je prvo pitam - da li je naša vučica u životu? Kaže mi da je srećna, umiljata odavno joj se vratilo golijsko raspoloženje i stekla je velike prijatelje među zaposlenima u azilu, ali i među psima. Više sukoba nema", priseća se Milanko razgovora sa Švajcarkinjom.

Dobio je i slike omiljene vučice. Kaže, izgleda bolje nego pre sedam godina, ali ni iz daleka kao na svojoj Goliji u društvu monaha Amvrosija.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track