Srpska Atina privlači sve više turista iz godine u godinu, a evo i zašto
Foto: Profimedia

Novi Sad - vodeća turistička destinacija u regionu

Srpska Atina privlači sve više turista iz godine u godinu, a evo i zašto

Srbija -

Titula do titule!

Novi Sad iz 2019. godine izlazi sa titulom omladinske prestonice Evrope, u narednoj 2020. višestruko nagrađivani festival EXIT slavi 20 rođendan iz 2019. godine, a u 2021. godinu srpski Atina ulazi kao Evropska prestonica Kulture.

Sve ove titule i nagrade, kao i turističke atrakcije i manifestacije čine Novi Sad jednom od omiljenih turističkih destinacija u regionu. Svakog meseca Novi Sad poseti više desetina hiljada turista iz oko 50 zemalja sveta, dok u pojedinim mesecima u toku godine, u vreme održavanja EXIT-a (koji je nedavno svrstan na prvo mesto Enciklopedije svetskog atlasa (WORLD ATLAS), Poljoprivrednog sajma naš grad posete turisti iz oko 80-90 zemalja sveta.

Osim što vojvođanska prestonica može da se pohvali drugom po veličini tvrđavom u Evropi, kao i nezvanično najvećom likovnom kolonijom u Evropi „Likovni krug", turistima su posebno zanimljive podzemne vojne galerije, više puta nagrađavina EXIT festival, Novi Sad je takođe prepoznatljiv i po evropskim titulama, manifestacijama ali i gastronomiji. U okolini urbanog gradskog jezgra su izletišta, očuvani eko sistemi i kompleks pravoslavnih manastira na prostoru Nacionalnog parka Fruška gora. Salaši, čarde i vinski putevi na obodima Novog Sada posetiocima pružaju mogućnost da dožive svo bogatstvo gastronomije i susret sa tradicijom i običajima Panonske nizije.

Novi Sad posetioce privlači svojom multikulturalnošću, manifestacijama, gastronomijom, jednom od najbolje očuvanih tvrđava u Evropi - Petrovaradinskom tvrđavom - pa je tako i ocenjen od strane vodećeg svetskog vodiča i magazina „Lonely Planet", kao „elegantan i opušten" grad. Ovaj prestižni časopis je, podsetimo, svrstao je Novi Sad u top 10 svetskih destinacija za 2019. godinu.

Turistička organizacija Grada Novog Sada svakodnevno radi na promociji turističke ponude grada i okoline, upravo sa ponosom predstavljajući sve navedene potencijale, a činjenica da svakog meseca beleži povećanje uplate boravišne takse, sve više smeštajnih kapaciteta koji se otvaraju u gradu, kao i sve veći broj restorana, kafića klubova, ukazuje da se turistička privreda razvija sve više.

Podatak da je za prvih 10 meseci ove godine uplata boravišne takse iznosila 43.333.506 dinar, što je za 7% više nego u istom periodu prošle godine, pokazuje da je turizam značajna privredna grana Grada Novog Sada, a tako je od 2012. godine do danas jer je svake godine zabeležen sve veći broj dolazaka i noćenja turista.

Prema anketama koje TONS sprovodi svake godine, većina turista koji posećuju Novi Sad su mlađi ljudi (od 25-30 godina), visoko obrazovani, a kao najatraktivniji delovi grada pokazali su se Petrovaradinska tvrđava, centar grada, parkovske celine, ali i brojne manifestacije glavni povod dolaska turista.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track