JAPANSKI CVET KOJI DONOSI NOVAC: Baka Anka otkrila njegova magična svojstva i gde da ga držite u kući (FOTO)
Foto: rina.rs, Shutterstock

zlatni saveti

JAPANSKI CVET KOJI DONOSI NOVAC: Baka Anka otkrila njegova magična svojstva i gde da ga držite u kući (FOTO)

Srbija -

KRALJEVO - Do pre petnaestak godina u Pekčanici i okolnim selima na obroncima Jelice sa kraljevačke strane gotovo nijedna domaćica nije znala da japanski cvet koji po verovanju donosi pare i blagostanje u kuću, pod nazivom krasula, može da poraste i u njihovoj saksiji.

foto: RINA

Tu tajnu znala je samo baka Anka Rakić, ali njegova magična svojstva vešto je skrivala i od svojih najboljih prijateljica i rođaka. Međutim, kad je zakoračila u devetu deceniju tu tajnu je podelila sa najbližima.

- Cvet krasula treba da se drži s desne strane od ulaznih vrata u kuću, zimi u hodniku do vrata prema svetlu, obavezno s desne strane, to je recept da se u kuću donose novac, sreća i blagostanje - savetovala je baka Anka, ali i govorila da nije preporučljivo da se sedi u kući i pare čekaju sa neba, već ipak da se zapne i nešto uradi a krasula će u tome pripomoći.

foto: RINA

Meštani Pekčanice kažu da ko je baku Anku poslušao nije se pokajao. Priča o čudotvornom cvetu brzo se pročula, potraga za njim proširila se na svaku kuću. Na pijacama i prodavnicama cveća cena pelcera je vrtoglavo rasla, za desetak dana je gotovo utrostručena u odnosu na početnu. Oni koji nisu stigli da se obezbede s ponekim listićem od krasule, strpljivo su čekali sledeću godinu dok se ovaj cvet ili drvo ponovo ne okiti grančicama magične moći.

foto: RINA

Danas gotovo svaka kuća u Pekčanici ima bar po jedan cvet ove biljke, neke po dva-tri, čak i više.

Živko Slavković, penzionisani profesor biologije, poznati travar i stručnjak koji je napravio popis nekoliko stotina biljaka na Goču, iznenadio je i običan svet i učene ljude svojim mišljenjem o cvetu koji je pobudio veliko interesovanje i znatiželju u desetak kraljevačkih sela.

foto: RINA

- Krasula zaista donosi pare i u to sam siguran. Ta višegodišnja zeljasta biljka ima u sebi velike količine hlorofila, sedativa i eteričnih ulja s dokazanim svojstvima da kod čoveka bude dobro raspoloženje, jačaju volju za radom, snagu i želju za stvaralaštvom i nepretkom. A kad je čovek raspoložen i ima čvrstu volju da radi i stvara eto para i napretka - samouvereno priča Slavković.

Legendarni kraljevački profesor dodaje da pouzdano zna da mnoga domaćinstva danas, naročito na selu, u svojim kućama gaje čudotvorni cvet, odnosno drvo novac, ali da nije siguran koliko ih je poslušalo njegov savet da uz ovaj cvet više i bolje rade i stvaraju.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track