VODA U ZRENJANINU PONOVO ŽUTA: Novo postrojenje za preradu nikako da proradi kako treba
Ilustracija, Foto: Shutterstock

nerešen problem vodosnabdevanja

VODA U ZRENJANINU PONOVO ŽUTA: Novo postrojenje za preradu nikako da proradi kako treba

Srbija -

ZRENJANIN - Zrenjaninski "Vodovod i kanalizacija" je danas saopštio ;da je ponovo preuzeo snabdevanje gradjana vodom jer voda iz novog postrojenja za prečišćavanje ne zadovoljava standarde kvaliteta.

To preduzeće je navelo da je vodosnabdevanje iz novog postrojenja prekinuto juče, a građani su primetili da je voda ponovo bila žuta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Od 2. septembra, kada je preuzelo celokupno vodosnabdevanje grada, novo postrojenje nije uspelo da u potpunosti postigne kvalitet vode u skladu s Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti, piše u saopštenju.

Navodi se da će "Vodovod i kanalizacija" snabdevati grad vodom "sve dok postrojenje za prečišćavanje pitke vode ne bude spremno da isporuči vodu koja zadovoljava sve predvidjene parametre kvaliteta".

"Sinertek" koji je investitor novog postrojenja, nije se oglasio.

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" je naglasilo da je i dalje na snazi zabrana korišćenja vode iz gradske vodovodne mreže za piće, uvedena još 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u njoj.

Novo postrojenje za preradu pijaće vode pušteno je u probni rad, ali je u nekoliko navrata obustavljalo rad zbog tehničkih problema.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je u petak novinarima da je Grad "na pragu" rešenja tog dugogodišnjeg problema i da su rokovi probijeni jer "prečistač ne daje pijaću vodu koja zadovoljava sve zadate parametre, pre svega one koji se odnose na miris i boju".

foto: Saša Urošev

Rekao je da je dat novi rok investitoru i da će, ukoliko svi parametri do tada ne budu zadovoljavajući, ugovor biti raskinut, a da će neko za to morati da snosi odgovornost.

Zbog problema s pijaćom vodom u Zrenjaninu, juna je održan sastanak s premijerkom Srbije Anom Brnabić. ;Ona je tada u Zrenjaninu izjavila da očekuje da voda iz novog postrojenja krene do 10. jula.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track