OBELEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA U BANATU U DRUGOM SVETSKOM RATU: Od krvavog januara prošlo 78 godina
Foto: Shutterstock

Zrenjanin

OBELEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA U BANATU U DRUGOM SVETSKOM RATU: Od krvavog januara prošlo 78 godina

Srbija -

Fašisti izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije, kada su u Zrenjaninu, tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu, danas Novom Miloševu, i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba

Komemoracijom, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 78-godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao „krvavi januar“ i „krvavi srpski Božić“.

Na sajtu Grada Zrenjanina podseća se da su trećeg dana pravoslavnog Božića i na dan slave Svetog Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije, kada su u Zrenjaninu, tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu, danas Novom Miloševu, i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba.

Takođe, trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja