KRUŠEVAC DOBIO POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA: U toku obuka radnika, investicija od 24 miliona evra
Foto: Shutterstock

postaće jedan od najmodernijih gradova u evropi

KRUŠEVAC DOBIO POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA: U toku obuka radnika, investicija od 24 miliona evra

Srbija -

Završeni su radovi na Postojenju za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, a u toku su obuke radnika za rad na ovom kompleksnom postojenju, koje je JKP “Vodovod Kruševac” uvrstilo u red najboljih vodovoda u Srbiji.

- Postrojenje ima tri linije – liniju za prečišćavanje otpadnih voda, liniju prerade mulja i liniju gasa. Završna faza procesa prerade mulja je solarno sušenje mulja, nakon čega se dobija preko 60 odsto suve materije, koja će zbog svojih tehničkih karakteristika naći primenu u Gradskoj toplani Kruševac, a ovaj jedinstven proces će po prvi put biti sproveden u Srbiji.

Izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda prethodili su obilni i kompleksni radovi podeljeni u nekoliko faza i više projekata. Izgradnjom prve i druge vrste kolektora stekli su se uslovi za izgradnju samog postrojenja koje ima tri specifične linije, kaže Romana Karajović iz Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod Kruševac” u izjavi za Radio televiziju Kruševac.

Prema njenim rečima, u samu izgradnju ovog postrojenja prethodio je rad na izgradnji komunalne i kolektorske mreže kako na gradskom tako i na seoskom području tako da je u okviru ovog projekta izgrađeno 63 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže, nove mreže.

Gospođa Karajović ističe da je sada u toku obuka radnika za rad na linijama Postrojenja:

- Što se tiče samog postrojenja na njemu će se vršiti tri linije prerade: linija prerade otpadnih voda, linija prerade gasa i linija prerade mulja. Ono na šta smo posebno ponosni je linija prerade mulja, koja će nas izdvojiti u odnosu na druge gradove s obzirom da ćemo biti jedinstveni po solarnom sušenju mulja.

Kada ima čak 60 odsto karakteristike lignite što će svakako naći primenu u našoj gradskoj toplani. Mi smo krenuli sa probnim šuštanjem postrojenja, a pre toga prethodilo je ispitivanje same opreme koja je ugrađena u postrojenje. Samo postrojenje ima nešto više od 40 objekata, jedno veliko postrojenje i što se tiče svega toga mi smo krenuli I sa obukom radnika.

Prvi radnici se trenutno obučavaju na našem postrojenju. U pitanju je process skadi, radnici koji će raditi na skadi.

Prema rečima direktora JKP “Vodovod Kruševac”, realizacijom ove investicije Kruševac će biti svrstan među najmodernije evropske gradove u procesu prikupljanja, prečišćavanja otpadnih voda:

- Ukupna vrednost Postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda je 24 miliona evra. Kredit za ovaj projekat 95 odsto otplaćuje Vlada Republike Srbije preko Investicione banke, a ostalih 5 odsto JKP “Vodovod Kruševac”.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track