Najnovije vesti

ALBANCI IMAJU SISTEM KRAĐE SRPSKIH ŠUMA: Raspitaju se da li neko živi u planini, pa dođu sa puškama! Meštani u strahu
Foto: Dado Đilas

muke srba u kuršumliji

ALBANCI IMAJU SISTEM KRAĐE SRPSKIH ŠUMA: Raspitaju se da li neko živi u planini, pa dođu sa puškama! Meštani u strahu

Srbija

KURŠUMLIJA - Albanske šumokradice iz podujevskih sela pucale su u nedelju u više navrata iz automatskog oružja na srpske kuće u kuršumlijskom planinskom selu Rastelica na samoj administrativnoj liniji sa Kosmetom. Imaju već razvijen sistem i prvo ide izidnica, a onda upadaju sa alatom za krađu.

- Svakog dana seku našu odnosno državnu šumu, vikendom su te krađe pogotovu izražene jer taju po čitav dan. Tako sam u nedelju bio u dvorištu kada sam ih jasno video kako silaze niz brdo. Prvo pošalju nekoga da stražari i prati put kako bi video hoće li naići vojska ili policija dok oni nesmetano kradu šumu. Taj stražar u slučaju da se neko od naših bezbednosnih službi pojavi dojavi šumokradicama, a on se polako, vrati kroz šumu nazad sa druge strane administrativne linije - svedoči meštanin sela Rastelnica, koji je želeo da ostane anoniman, jer se, kako kaže, plaši za svoju bezbednost.

On dodaje da se Albanci često raspituju ko gde živi i da znaju ko je sve u selu, pa zato ne želi da mu se pominje ime.

- Posle pucnjave koja se u nedelju ponavljala u više navrata bojim se da odem do sela. Tamo je sada samo jedan komšija - dodaje on.

Kako misli, jedino rešenje sprečavanja krađe šume i zaštite nekadašnjih žitelja koji u selo odlaze povremeno a pogotovu leti, stacioniranje policijskog punkta u selu, što su nekadašnji žitelji koji sada povremeno odlaze u Rastelicu i inicirali i zahtevali od policije.

Ove krađe se dešavaju bukvalno svakodnevno, a šteta na šumama se procenuje na milione dinara.

(Kurir.rs/B.R.)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...