NOVA AFERA U BRUSU: Jutkin bratanac svesno TROVAO NAROD! Krio da ima arsena u vodi za piće
Foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

Skandal

NOVA AFERA U BRUSU: Jutkin bratanac svesno TROVAO NAROD! Krio da ima arsena u vodi za piće

Srbija -

Užas... Ivan Jeličić, direktor JKP „Rasina“, još u julu dobio nalaz da je nivo arsena u vodi izvorišta s kog se snabdeva naselje četiri puta viši od dozvoljenog. Umesto da upozori građane da ne koriste vodu za piće i kuvanje, Jeličić je ćutao četiri meseca.

Ivan Jeličić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Rasina“ iz Brusa, bratanac bivšeg predsednika ove opštine Milutina Jeličića Jutke, svesno je puna četiri meseca trovao arsenom (teškim metalom) ljude u mesnoj zajednici Brzeće, gde se nalazi i veliki broj hotela, saznaje Kurir!

U Brzeću je voda proglašena neispravnom za piće početkom decembra 2019, vest je objavljena na sajtu JKP „Rasina“, a na osnovu analize Zavoda za javno zdravlje Kruševac. Međutim, kako otkriva naš list, i izveštaj Zavoda za javno zdravlje Kruševac iz jula 2019. pokazao je da voda sa izvorišta, sa kog se snabdeva lokalni vodovod, ima četiri puta više arsena od dozvoljenog i da je neispravna za piće i kuvanje. I pored izveštaja Zavoda, Ivan Jeličić je svesno ćutao do sledećeg izveštaja, onog iz decembra, kad je nadležno komunalno preduzeće, na čijem je čelu, obustavilo vodu.

foto: Shutterstock

Potvrda Zavoda

- Izvesno vreme već narod priča da voda nije dobra za piće, i pre nego što nam je to saopšteno, a pozivaju se na svoje ljude u JKP „Rasina“, koji su, navodno, videli izveštaj iz jula, u kome stoji da je voda zatrovana arsenom. To znači da nas je neko svesno trovao mesecima, i ne samo meštane već i hotelijere. MZ Brzeće ima hotele, znači, u pitanju su i ljudi sa strane, deca koja su dolazila u te hotele - kaže izvor našeg lista iz Brzeća.

Tragom ove informacije, Kurir je kontaktirao sa Zavodom za javno zdravlje Kruševac i posle nekoliko dana dopisivanja priča je zaokružena. Naime, Zavod, na osnovu ugovora sklopljenog sa JKP „Rasina“, vrši jednom godišnje priširenu analizu obima B, a koja uključuje i ispitivanje na teške metale. Proširena analiza obima B rađena je 29. oktobra, a rezultati su poslati JKP „Rasina“ 5. decembra 2019, kada su oni i obustavili snabdevanje vodom. Taj izveštaj je nosio broj B1415/19 i tom prilikom je ispitivana voda iz distributivne mreže lokalnog vodovoda Bela reka Brzeće (voda sa izvorišta koja je hlorisana).

Prekršio zakon

Međutim, kako su nam objasnili u Zavodu, JKP „Rasina“ je u julu tražilo od Zavoda, mimo ugovora, da izvrši proširenu analizu obima B samog izvorišta sa koga se snabdeva lokalni vodovod u MZ Brzeće. Taj izveštaj iz jula bio je pod brojem B870-1/19, a oznaka uzorka je bila B2978/19. Datum prijema uzorka je 11. jul 2019, a ispitivanje je završeno 19. jula prošle godine. U tom ispitivanju otkriveno je da je nivo arsena 0,0421 mg/l, dok je propisana vrednost 0,01 mg/l u vodi za piće! Zašto JKP „Rasina“, kao naručilac ispitivanja vode, nije obustavilo isporuku još u julu, kažu, nije pitanje za njih.

foto: Marina Lopičić

- ZZJZ je 11. 7. 2019. izvršio uzorkovanje vode sa izvorišta Bela reka - leva strana, sabirna komora, koja je u izveštaju B870-1/19 obeležena oznakom uzorka B2978/13. Sa ovog izvora se lokalni vodovod Bela reka Brzeće snabdeva vodom za piće. ZZJZ Kruševac je, nakon pristizanja rezultata koje je uradio predugovarač, poslao navedeni izveštaj 30. 7. 2019. JKP „Rasina“ Brus - naveli su u odgovoru Kuriru, kao i:

- Voda u izveštaju br. 870-1/19 ne sme da se koristi za piće i pripremanje hrane jer ne ispunjava propisane vrednosti Pravilnika Službenog glasnika u pogledu arsena. JKP „Rasina“ Brus moralo je da postupi u skladu sa odredbama Zakona o vodama.

JELIČIĆ: Ispitivali smo potencijalno izvorište

ZAVOD: To je voda koja se već pije!

Ivan Jeličič tvrdi da povišen nivo arsena u julu nije nađen u vodi za piće u MZ Brzeće, već na potencijalnom izvorištu, koje se ne koristi!

- U vezi sa vašim pitanjima, obaveštavamo vas da nisu tačni navodi da je u vodi za piće u MZ Brzće po analizi i izveštaju br. 870-1/19 od 30. jula 2019. povišen nivo arsena - tvrdi Jeličić u pisanom odgovoru, kao i da je analiza rađena na potencijalnom izvorištu, a ne onom s kog se snabdeva lokalni vodovod.

On navodi da je na nivou opštine, 4. jula 2019, razmatrano rešavanje problema vodosnabdevanja naselja Brzeće, a jedan od zaključaka tog sastanka jeste i ispitivanje vode na potencijalnim izvorištima, kojima bi se dokaptirala postojeća vodovodna mreža:

- Nakon uzimanja uzoraka, Zavod za javno zdravlje Kruševac je obavio sve neophodne analize i u izveštaju na koji se pozivate (br. 870-1/19, oznaka uzorka B2978/13) utvrđen je povišen nivo arsena, ali na potencijalnom izvorištu. Takav izveštaj je i razlog zašto se odustalo od dokaptiranja postojećeg izvorišta. Sve do izveštaja Zavoda koji je poslat JKP „Rasina“ 5. 12. 2019, voda u distributivnoj mreži je bila ispravna za piće.

Posle ovog odgovora Kurir je ponovo kontaktirao sa Zavodom sa pitanjem sa kog izvorišta u MZ Brzeće je Zavod testirao vodu za piće (br. 870-1/19, oznaka uzorka B2978/13), a u kojoj je otkriven povišen nivo arsena - da li je to potencijalni ili postojeći izvor, na šta su oni odgovorili:

- Sa ovog izvora se lokalni vodovod Bela reka Brzeće snabdeva vodom za piće.

Kurir.rs / Foto:Marina Lopičić, Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track