Najnovije vesti

SRBIJO, VIDI GDE ŽIVE DVA ODLIKAŠA: Peđa i Lazar ređaju petice u trošnoj kući čiji krov samo što se ne sruši (FOTO)
Foto: RTS Printscreen

Peđa želi da bude pilot, a Lazar profesor! Za četvorku braća ne znaju

SRBIJO, VIDI GDE ŽIVE DVA ODLIKAŠA: Peđa i Lazar ređaju petice u trošnoj kući čiji krov samo što se ne sruši (FOTO)

Srbija
10:28h

Nije teško učiti, teško je naći gde ću da učim pošto od prozora duva i promaja često kad su hladni dani, kaže Peđa Stojanović, učenik sedmog razreda. Njegov dve godine mlađi brat Lazar plaši se da krov ne padne

KRUŠEVICA - Braća Peđa i Lazar iz Ravnog Dela, iako žive u kući sklonoj padu bez osnovnih uslova za pristojan život, po znanju i uspehu su primer svojim vršnjacima u Osnovnoj školi u Kruševici.

Zato je kolektiv škole pokrenuo akciju kako bi braći Stojanovićima uz siguran krov nad glavom obezbedio nesmetano školovanje.

Teret godina, kamena i blata još uspevaju da zadrže bagremove grane. U kući koja broji drugi vek postojanja stasava četvrta generacija Stojanovića. Nad glavom plafon samo što se nije obrušio, pod nogama beton. Tu žive dva odlikaša.

foto: RTS Printscreen

"Nije teško učiti, teško je naći gde ću da učim pošto od prozora duva i promaja često kad su hladni dani", kaže Peđa Stojanović, učenik sedmog razreda.

Njegov dve godine mlađi brat Lazar Stojanović plaši se da krov ne padne jer je krov na kući istrulio.

Bez radnog stola, kompjutera, mobilnih telefona. Skromno pokućstvo davno dotrajalo, kupatilo neupotrebljivo. Od nadnice koju otac zarađuje od Vlasotinca do Beograda, za hranu, odeću i obuću ima. Za novi krov nad glavom ni pomisli.

"Za školu najosnovnije ima, ali nema krova nad glavom jer ja i suprug ne može da postignemo", žali se majka Natalija Stojanović. 

foto: RTS Printscreen

Za četvorku braća ne znaju. Pametni, vredni, kulturni, sa jasno zacrtanim ciljem da postanu Peđa pilot, Lazar profesor. Drugari i nastavnici za njih imaju samo reči hvale. "Odličan drug, zna da pomogne, hoće da nam objasni, odlično zna matematiku", priča Peđin drug Marko Dinčić.

Profesorka francuskog jezika Jelena Miljković kaže da su Peđa i Lazar deca za svaku pohvalu i, kako dodaje, milina je raditi sa njima. Zato škola čini sve što može da im pomogne.

"Učenike hrani besplatno u kuhinji, daje besplatne udžbenike, prevozi učenike od kuće do škole", dodaje Dragoslav Svetozarević, direktor OŠ "Karađorđe Petrović".

Nekad ih vozi i nastavnik

Kada vozač ne može, put dug desetak kilometara od škole u Kruševici do planinskog Ravnog Dela rado im olakšava nastavnik Nikola. Diveći se njihovoj snazi, zajedno sa svojim kolegama pokrenuo je akciju pomoći ovoj porodici.

foto: RTS Printscreen

"Svi se trudimo da prikupimo neka sredstva koja bi im omogućila bolju kuću, bolje uslove za učenje, da bi mogli da završe srednje škole, a kasnije nadamo se upišu i odgovarajuće fakultete", ukazuje nastavnik matematike Nikola Stanković.

Rešenje bi mogla da bude neka davno zatvorena kuća bliže glavnom putu i Vlasotincu. Tako Peđa i Lazar više ne bi brinuli ni za stariju sestru Ivanu, koja bi uz pomoć ličnog pratioca mogla da nastavi školovanje.

(Kurir.rs/RTS/Svetlana Panić Conić/Foto: RTS Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...